Werken bij BearingPoint: Frank Kloosterman en Michael van der Wielen

09 mei 2022 Consultancy.nl 7 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Michael van der Wielen en Frank Kloosterman werken bij BearingPoint. De twee jonge professionals vertellen in gesprek met Consultancy.nl over hun werkzaamheden en de bedrijfscultuur bij het wereldwijde managementadvieskantoor.

Waar Frank Kloosterman enkele maanden geleden is gestart in zijn rol als Management Analyst (Data & Analytics), draait Michael van der Wielen al ruim twee jaar mee binnen het kantoor. Afgelopen februari groeide hij door naar de rol van Business Consultant.

Voorafgaande aan hun start rondden beide jonge talenten masteropleidingen af. Zo behaalde Frank een master in Engineering and Policy Analysis aan de TU Delft, terwijl Michael aan diezelfde universiteit een master in Complex Systems Engineering and Management voltooide.

Frank Kloosterman en Michael van der Wielen - BearingPoint

Toen Michael zich ruim twee jaar terug aansloot bij BearingPoint, stroomde hij in binnen het Foundation Program, een driejarig traject waarin young professionals hun consultancy- en overige vaardigheden kunnen ontwikkelen. Eind dit jaar zal dit traject voor Michael ten einde lopen en volgens de jonge professional heeft hij hierdoor een goed beeld gekregen van wat hij wil richting de toekomst.

“Toen ik startte bij BearingPoint wist ik dat ik het leuk vond om bij een consultancykantoor te werken, maar ik had nog niet een goed beeld bij wat voor soort klanten of wat voor soort opdrachten mij zouden liggen.”

Beter beeld van wat ik leuk vind

Michael vertelt dat het Foundation Program focust op drie verschillende gebieden: “Het volgen van een maandelijkse training in diverse onderwerpen, roteren tussen de verschillende service lines die BearingPoint heeft en sociale activiteiten met andere mensen in het programma.”

Door alle drie deze aspecten heeft hij naar eigen zeggen een “beter beeld gekregen wat voor soort opdrachten ik leuk vind, waar ik goed in ben en waar ik mij verder in wil ontwikkelen”.

Afgelopen maart wist Michael een belangrijke stap te maken, van Analyst naar zijn nieuwe rol als Consultant. “Door de verschillende omgevingen en opdrachten ben ik steeds meer gegroeid in mijn rol en krijg ik veel verantwoordelijkheden erbij.”

“In het begin heb ik veel meegedraaid met collega’s die al veel projectervaring hebben opgedaan en ondertussen draai ik ook mijn eigen projecten”, legt hij uit. “Nu ik de stap naar consultant heb gemaakt ga ik mijzelf steeds meer specialiseren op het gebied van mijn interesse. In mijn geval is dit Data Storytelling: businessstrategie ondersteunen met data-analyse en visualisatie. Hierin wil ik mij intern bij BearingPoint en in mijn opdrachten de komende tijd verder ontwikkelen.”

Gevonden wat ik zocht

Frank deed voorafgaande aan zijn start bij BearingPoint ervaring op tijdens twee stages, bij ingenieursbureau Arcadis en vervolgens bij accountants- en advieskantoor Deloitte.

“Bij het ingenieursbureau waren de projecten voor mij aan de lange kant en deed men vaak meerdere projecten tegelijk. Dit paste niet helemaal bij mij, omdat het daardoor vaak lang duurt voordat je resultaat ziet van je werk en je jezelf niet volledig op een project kunt storten”, vertelt hij.

“BearingPoint biedt een goede combinatie van mijn wensen.”

De afstudeerstage bij Deloitte beviel “qua projectopzet en mensen erg goed”. Toch was dit ook niet precies wat hij zocht. “Door het formaat van het bedrijf waren de werkzaamheden vaak beperkt tot de expertise van het team en was het team relatief groot waardoor het langer duurde om iedereen te leren kennen. Wat hierbij ook niet hielp was dat de stage tijdens corona was.”

Bij BearingPoint heeft Frank gevonden wat hij zocht, “een goede combinatie van mijn wensen: een breed scala aan werkzaamheden in verschillende projecten waarbij je resultaat ziet van je werk, de ruimte om activiteiten en interesses – verbredend of verdiepend – verder uit te werken en een jong team waarin ik mij snel thuis voel.”

Hecht team met veel expertise

Gevraagd wat de voordelen zijn van het werken in consultancy en voor een internationaal kantoor als BearingPoint (het bedrijf telt ongeveer 5.000 professionals in Europa), geeft Frank aan: “Je hebt de voordelen van een klein bedrijf – een hecht team en veel vrijheid in projecten en trainingen – maar ook van een multinational: trainingen die goed in elkaar zitten, internationale projecten en expertise op verschillende onderwerpen).”

Ook Michael benadrukt de hechte cultuur: “In Nederland hebben we ongeveer 80 medewerkers waardoor je iedereen kent en de connectie met de collega’s heel makkelijk te leggen is. De cultuur is hier ook volledig naar, waarbij de medewerkers centraal staan in de organisatie.”

“Dit merk ik zelf doordat het makkelijk aankloppen is bij een manager die zicht focust op een gebied van mijn interesse”, legt hij uit. “Door dit duidelijk te maken is het ook voor mij makkelijk om de opdrachten te doen die ik leuk vind.”

“In Nederland hebben we ongeveer 80 medewerkers waardoor je iedereen kent en de connectie met de collega’s heel makkelijk te leggen is.”

Daarnaast wijst hij op de aandacht die BearingPoint geeft aan het informeel versterken van de onderlinge relaties: “Naast het klantwerk wordt ook veel tijd gestoken in sociale activiteiten waar de meeste collega’s ook aan deelnemen. Sinds de coronaregels zijn losgelaten kunnen we ook weer vrij op kantoor werken, wat iedereen ook graag doet. De gezellige cultuur, ook op kantoor, is weer helemaal terug!”

Uiteenlopende projecten

Zowel Michael als Frank heeft bij BearingPoint uitgebreide ervaring opgedaan, binnen een breed spectrum aan projecten en in opdracht van uiteenlopende organisaties. Michael: “Sinds mijn start bij BearingPoint heb ik in totaal aan zeven verschillende opdrachten bij vijf verschillende klanten mogen werken.”

Hij licht verder toe: “Doordat ik een opleiding gevolgd heb die zich focust op de combinatie tussen data en businessimplementatie en hier ook mijn interesse ligt, heb ik deze opdrachten kunnen doen op dit snijvlak – van een programmamanagementrol naar datavisualisatie door middel van het bouwen van dashboards tot het maken van een businesscase voor nieuwe ontwikkelde strategieën.”

Gevraagd waarop Michael met trots kan terugkijken in de afgelopen jaren, prijst hij allereerst de belangrijke rol die BearingPoint heeft gespeeld in zijn groei. “De vrijheid die ik bij heb gekregen om mij te ontwikkelen op al deze gebieden en het vertrouwen dat is gegeven om opdrachten succesvol af te ronden heeft veel bijgedragen aan waar ik nu sta.”

Daarnaast wijst hij op de brede inzetbaarheid die hij binnen de organisatie heeft kunnen laten zien: “Ik heb deze opdrachten kunnen uitvoeren in alle sectoren waar BearingPoint Nederland zich op focust: utilities, consumentengoederen en media & telecom. Op de vele bedrijven die ik heb mogen zien en de verschillende onderwerpen die ik heb leren kennen ben ik dan ook het meest trots.”

Van starter tot volwaardig consultant

En ook Frank kan, hoewel nog maar acht maanden aan boord, al terugkijken op enkele interessante opdrachten. “Sinds ik in september bij BearingPoint begonnen ben, heb ik een groot project gedaan, waarbij ik nu nog twee dagen per week ondersteun”, vertelt hij.

“De vrijheid en het vertrouwen hebben veel bijgedragen aan waar ik nu sta.”

Hij hielp een grote energiedistribiteur in Nederland bij het in kaart brengen van de kwaliteit van de bestaande assets van het bedrijf. “Hierbij kun je denken aan hoogspanningstransformatoren, elektriciteitsnetten in de grond en gasdistributiestations.”

“Hiervoor werkte ik samen met meerdere specialisten die op lange termijn verantwoordelijk waren voor het borgen van de kwaliteit van deze assets. Mijn rol hierin was het ‘vertalen’ van deze kennis voor het management en investeerders.”

Naast dit project heeft Frank uit eigen interesse meegeholpen aan verschillende proposities die werden ontwikkeld en organiseerde hij samen met een collega de wintersportreis van BearingPoint. Ook heeft hij meerdere trainingen gevolgd, zowel op eigen initiatief als vanuit BearingPoint.

Frank besluit: “Als starter krijg je de eerste drie jaar elke maand een training om je soft- en hard skills als consultant te verbeteren. Ook krijg je de ruimte om zelf trainingen te volgen. Zo heb ik meerdere Scrumcertificaten gehaald, die vanuit BearingPoint worden aangeboden. Zo krijg je als starter de kans om je snel te ontwikkelen tot volwaardig consultant!”

Benieuwd naar meer ervaringen van young professionals bij BearingPoint? Zie hier.