Wereldwijde IPO-dealwaarde halveert in eerste kwartaal
Na in 2021 nog recordwaarden te hebben bereikt is de wereldwijde IPO (Initial Public Offering)-markt in het eerste kwartaal van dit jaar flink ingezakt. De oorzaak ligt in de onzekere marktomstandigheden, onder meer door de oorlog in Oekraïne.
In het eerste kwartaal van 2022 vonden 321 beursintroducties plaats, die gezamenlijk zo’n $54,4 miljard hebben opgebracht. Dit betekent een daling van respectievelijk 37% en 51% ten opzichte van het voorgaande jaar, zo blijkt uit een analyse van EY.
In januari was er nog geen vuiltje aan de lucht. Sterker nog, gekeken naar de gerealiseerde opbrengsten was er zelfs sprake van de “sterkste openingsmaand in 21 jaar”. In de weken daarop kregen de aandelenmarkten als gevolg van de Russische inval in Oekraïne (op 24 februari) echter flinke klappen te verduren. In het kielzog van die ontwikkelingen zag ook de IPO-markt de honger naar beursintroducties in rap tempo dalen.
Op het Noord- en Zuid-Amerikaanse continent bleef de IPO-activiteit het eerste kwartaal steken op in totaal 37 deals, met opbrengsten van zo’n $2,4 miljard. Dit betekende een terugval van 72% in het aantal deals en een 95% daling in opbrengsten in vergelijking met een jaar geleden. In de EMEIA-regio (Europa, het Midden-Oosten, India en Afrika) werden 96 IPO-deals gesloten voor in totaal $9,3 miljard, een daling van respectievelijk 38% en 68%.
De totale wereldwijde terugval werd nog enigszins gedempt door de Aziatisch-Pacifische regio. Terwijl het aantal beursgangen ook hier daalde (met 16%), kwamen de totale opbrengsten dankzij enkele megabeursgangen 18% hoger uit, op $42,7 miljard. Daarmee was de regio goed voor maar liefst 78% van het wereldwijde totaal.
Uit het rapport van EY komt naar voren dat de negatieve impact van de Russische inval in Oekraïne op de IPO-markt vele dimensies kent. Behalve de geopolitieke spanningen, onzekerheid op de aandelenmarkten en de groeiende zorgen rondom stijgende grondstoffen- en energieprijzen, valt ook te denken aan de dreigende hyperinflatie, stijgende rentes en een algehele onzekere toekomst.
Veel beursgangen uitgesteld
Investeerders zijn hierdoor terughoudender geworden en veel bedrijven stellen dan ook hun beursgangen uit. Volgens Bloomberg hebben sinds eind februari zo’n vijftig bedrijven hun IPO-plannen geschrapt of uitgesteld.
Onder deze bedrijven bevinden zich onder meer levensmiddelen- en agrigigant Olam (dat een beursgang in Londen plande) en de winkelcentrumtak van het Chinese conglomeraat Dalian Wanda (dat met een beursgang maar liefst $3 miljard wilde ophalen).
Vooruitkijkend verwachten de experts van EY dat de marktvolatiliteit nog wel even zal aanhouden. “Geopolitieke spanningen, de aanhoudende Covid-19-situatie, problemen in de supply chains, scherper monetair beleid en stijgende kosten zullen de markten parten blijven spelen”, aldus Paul Go, EY’s Global IPO Leader.
Als gevolg hiervan zal er een “backlog van IPO-kandidaten ontstaan” en zal het “absoluut noodzakelijk” zijn voor IPO-afhankelijke bedrijven om goed in kaart te brengen hoe deze uitdagingen hun markten en bedrijfsmodellen zullen beïnvloeden.”