2021 was een absoluut topjaar voor beursgangen

04 januari 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel

2021 gaat volgens onderzoek van EY de boeken in als een van de beste jaren ooit voor de wereldwijde IPO-markt (initial public offering). Gedurende het afgelopen jaar is meer dan $453 miljard opgehaald via beursgangen, maar liefst 67% meer dan een jaar eerder.

“Het afgelopen jaar was voor de IPO-markt het meest actieve jaar in de afgelopen twintig jaar”, vertelt Paul Go, Global IPO Leader bij EY. “Het aanvankelijke optimisme als gevolg van de aantrekkende economieën, de uitrol van Covid-19-vaccinaties en de doorlopende liquiditeit als gevolg van de stimuleringsprogramma’s vanuit de overheid vormden hiervoor de belangrijkste basis.”

In totaal vonden het afgelopen jaar 2.388 IPO’s plaats, 64% meer dan in 2020, waarmee $453 miljard is opgehaald.
Wereldwijde IPO activiteit

In alle belangrijkste markten was de groei zichtbaar, waarbij beursplatformen in de Verenigde Staten en Europa de sterkste groeicijfers lieten zien.

Weinig verrassend kende in elk kwartaal van 2021 de technologiesector het hoogste aantal beursgangen, direct gevolgd door de zorgsector. “Hoge waarderingen in deze sectoren hebben ondernemers een hoger rendement en lagere risico’s opgeleverd, en hebben gezorgd voor een uitzonderlijk hoge IPO-activiteit”, stelt Martin Steinbach, die leidinggeeft aan de IPO-praktijk van EY in Europa.

Amsterdam

Ook de Amsterdamse beurs draaide overuren in 2021. De AEX verwelkomde het afgelopen jaar maar liefst twintig nieuwe bedrijven, die met hun beursgangen gezamenlijk €10,4 miljard ophaalden, het hoogste bedrag ooit voor Beursplein 5.

Dertien van de twintig nieuwe bedrijven zijn zogeheten spacs (special purpose acquisition companies). Dit zijn lege bedrijven die zijn opgericht om geld op te halen op de aandelenbeurs om met dat geld een bestaand bedrijf over te nemen. Op die manier krijgt dat overgenomen bedrijf een beursnotering. Mede dankzij gunstige regelgeving is Amsterdam favoriet bij deze fondsen.

Wat heeft 2022 in petto?

De experts van EY verwachten dat het positieve klimaat ook het komend jaar aanhoudt. Wel wijzen ze erop dat de omikron-variant van het coronavirus roet in het eten zou kunnen gooien. Ook de toenemende inflatie is een zorg voor bestuurders die een beursgang overwegen, omdat het gevolgen kan hebben voor waarderingen en winstverwachtingen.

“Hoewel het positieve momentum van 2021 naar verwachting zal doorwerken in 2022, zullen beursgenoteerde bedrijven absoluut een veerkrachtige en flexibele strategie moeten hanteren. Deze strategieën zullen moeten kunnen inspelen op de nieuwe marktomstandigheden, de almaar veranderende regelgeving en geopolitieke spanningen”, adviseert Go.