Nadia Adjei Asante over het AML/KYC-traineeship van Delta Capita
Sinds vijf maanden volgt Nadia Adjei Asante het KYC/AML-traineeship bij Delta Capita. Vanuit haar rol als Junior KYC/CDD Analyst bevindt ze zich midden in het financiële domein, waar ze volop meedoet in de strijd tegen financiële criminaliteit. De trainee vertelt Consultancy.nl over haar ervaringen, wat ze waardeert aan het programma en haar nieuwe werkgever.
Voorafgaand aan haar professionele carrière behaalde Nadia Adjei Assante een bachelor in de rechten en een master in internationaal en Europees recht. Via een vriendin, die het traject zelf ook volgde, werd ze op de hoogte gebracht van het tweejarige AML/KYC-traineeship bij Delta Capita.
Het programma biedt deelnemers een gevarieerd en uitdagend leer- en ontwikkelingsprogramma. In combinatie met het opdoen van professionele werkervaring bij Delta Capita – denk aan grootbanken als ING, ABN Amro en Rabobank – krijgen trainees de kans om hun carrière in het domein van de financiële criminaliteit met een kickstart te beginnen.
Financiële criminaliteit heeft grote impact
Financieel-economische criminaliteit heeft een enorme impact op onze samenleving. Alleen al in ons land wordt naar schatting voor €16 miljard aan crimineel geld witgewassen. Ook financiële fraude, corruptie, online afpersing, terrorismefinanciering en handel met voorkennis behoren tot de financiële criminaliteit.
De trainees, KYC-analisten en consultants van Delta Capita spelen een belangrijke rol in deze dynamische wereld van Anti Money Laundering (AML) en Know Your Customer (KYC), vandaag de dag twee van de belangrijkste processen binnen de financiële en bancaire sector. Deze twee segmenten zijn de laatste jaren alleen maar belangrijker geworden, na tal van financiële schandalen.
AML en KYC?
Financiële instellingen zijn wettelijk verplicht om witwassen te voorkomen. Zo wordt van banken verwacht dat ze uitgebreid cliëntenonderzoek uitvoeren. Kortom, KYC gaat over weten met wie een financiële instelling zaken doet. Op basis van customer due diligence (CDD)-onderzoek moeten banken bepalen of de risico’s verbonden aan het aangaan en onderhouden van een zakelijke relatie acceptabel zijn.
“In de beginfase van het Delta Capita-traineeship lag de focus vooral op het opdoen van kennis over deze en andere gebieden”, vertelt Nadia. “Het was leuk en leerzaam, ik heb echt veel geleerd.” Erg prettig daarbij was dat de trainees “niet in het diepe worden gegooid” en gestructureerd aan hun basiskennis werken, legt ze uit.
Een vliegende start
Terugkijkend op haar start bij Delta Capita is Nadia erg blij met de manier waarop zij en haar mede-trainees zijn verwelkomd. “Als trainee word je van alles op de hoogte gehouden. Iedereen probeert een opdracht voor je te vinden en je bent overal bij betrokken, dat vind ik echt perfect.”
Nadia’s eerste maand zat vol afwisseling. “Elke dag was anders”, vertelt ze enthousiast. “De trainingsdagen waren zeer gevarieerd. Er waren ook momenten dat we gingen sporten, bijvoorbeeld pingpongen. Dat maakte dat we snel een goede band met elkaar opbouwden.”
“Het was niet zo dat je elke dag alleen maar luisterde. Het programma was erg interactief. Zo kregen we kennissessies van collega’s die al bij Delta Capita werken. Zij gaven ons een korte kennismaking met wat zij doen. Ook werkten we aan een mastercase waarbij we toepasten wat we hadden geleerd.”
Begeleiding en betrokkenheid
Inmiddels is Nadia begonnen als KYC/CDD-analist aan een opdracht voor een grote financiële dienstverlener, waar ze haar kennis in de praktijk kan brengen. Ze werkt nog niet zelfstandig aan een klantcase, maar kijkt met veel plezier mee over de schouder van een collega.
“Voorlopig ben ik vooral bezig met het lezen van dingen en binnenkort krijg ik training. Op dit moment ben ik nog aan het schaduwen en werk ik samen met een collega aan mijn dossier. Zij begeleidt mij door het proces. Later ga ik dit zelfstandig oppakken.”
Gevraagd of ze aanstormend financial crime-talent het Delta Capita-traineeship zou aanraden hoeft ze geen seconde na te denken. “Ja, zeker!”, zegt ze onmiddellijk. “Ik ben blij dat ik het heb gedaan. Gewoon doen en niet denken dat je in het diepe wordt gegooid, dat gebeurt niet. Delta Capita zorgt ervoor dat je een solide basis krijgt en dat je je van daaruit kunt blijven ontwikkelen en groeien.”
Tot slot wijst Nadia op de “prettige en betrokken bedrijfscultuur” die ze ervaart binnen Delta Capita en onder het team van collega’s. “Ik voel me echt onderdeel van Delta Capita. Iedereen is super aardig en gezellig. Een collega belde gisteren om te vragen hoe het met me ging en of ik hulp nodig had.”
“We hebben ook een groepschat. Dus iedereen houdt elkaar op de hoogte van hoe het gaat, omdat we verschillende opdrachten hebben. Iedereen met affiniteit met het bestrijden van witwaspraktijken in de financiële sector zou ik dit traineeship van harte aanraden.”