Werken aan financial crime-vraagstukken bij Delta Capita

23 juni 2021 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel

Delta Capita is een van de grootste partijen in de Benelux op het gebied van financial crime-consultancy en -dienstverlening. Hoe is het om voor het bureau te werken binnen dit domein? Michael Vijgeboom en Samuel van Swol maken beiden deel uit van de Financial Crime-praktijk. Ze vertellen over hun werkzaamheden en ervaringen.

Michael Vijgeboom werkt bij Delta Capita aan de voorkant van het financial crime-proces. Het begint allemaal bij de onboarding van de klant, een activiteit die door financiële instellingen nauwkeurig gescreend wordt, om er zo achter te komen wat voor vlees ze in de kuip hebben.

Tijdens dit proces zorgen Know Your Customer (KYC)-analisten dat de benodigde informatie wordt opgehaald en stappen worden doorlopen. Vijgeboom, van huis uit financiële advocaat, maakt deel uit van het team dat achteraf controleert of het end-to-end proces volledig en compliant is doorlopen. “Quality Control vormt de eerste verdedigingslinie om compliant te zijn met KYC-wetgeving.”
Michael Vijgeboom, Samuel van Swol, Delta Capita

Zijn rol is om te controleren of documentatie volledig is en nauwkeurig genoeg. En als dat niet het geval is neemt hij de juiste stappen zodat wel aan alle vereisten wordt voldaan. Zijn rol neemt daarnaast een belangrijke functie binnen de bredere keten in, namelijk het terugkoppelen van verbeterpunten zodat de ‘voorkant’ (de KYC-analisten) daarvan leert. “Zo ontstaat een cyclus van continu leren.”

Quality Control meer dan prioriteit

Voor alle partijen die een toeziend oog moeten houden op financiële criminaliteit, vooral banken, is de rol van Quality Control meer dan alleen een strategische prioriteit. Door een reeks van schandalen in de afgelopen jaren wordt het onderwerp breed uitgemeten in de media, houden toezichthouders een strakke vinger aan de pols en wordt de sector doorlopend in de gaten gehouden door bestuurders op het hoogste niveau.

Vijgeboom wordt hierin gesterkt door de sterke positie die Delta Capita inneemt en de groei die het bureau in deze markt doormaakt. “Toen ik mij in 2019 aansloot, had Delta Capita nog een hele andere omvang dan nu. Alleen al in het financial crime-domein hebben we nu al meer dan 20 collega’s toegevoegd en VP&P en ICP overgenomen. We verwachten dat we eind dit jaar in de Benelux met zo’n 120 collega’s zijn. Deze groei betekent nieuwe mogelijkheden voor iedere lid.”

Collega Samuel van Swol richt zich op een andere schakel van de financial crime-keten. Als klanten eenmaal aan boord zijn, dan wordt doorlopend ‘customer due diligence’ uitgevoerd op hun profiel en transacties, met als doel om mogelijke ongewenste handelingen op te sporen.

“Ik hou mezelf bezig met event driven reviews, waarbij er een gebeurtenis is geweest die ervoor zorgt dat ik met het dossier aan de slag ga”, legt hij uit. Wat Van Swol leuk vindt aan zijn werk? “Ik heb gekozen voor de rol als CDD-analist omdat ik het leuk vind om onderzoek te doen. Je werkt aan dossiers die ertoe doen, het gaat vaak om veel geld en er zit vaak een verhaal bij.”

De afgelopen periode heeft hij zich vooral toegelegd op cryptovaluta, een van de meest gehypete onderwerpen in de financiële wereld. “Er zijn veel betalingen naar of van cryptovaluta-platformen die vragen oproepen. Bijvoorbeeld omdat er grote bedragen van derden wordt ontvangen en dit gelijk wordt belegd. Of omdat er sprake is van slechte media, bijvoorbeeld omdat iemand handelt in drugs en de opbrengsten investeert in cryptovaluta.”

Onderste steen boven

Aan Van Swol de taak om de onderste steen boven te krijgen. “Je moet in relatief korte tijd zo objectief mogelijk tot de kern komen.” Soms is de urgentie zo groot dat er zelfs binnen een dag besluiten genomen dienen te worden. “Dan zit je echt heel kort op de bal. Dat is het leukste, dan heb je echt het gevoel dat je impact maakt.”

Gevraagd waarom hij op zijn plek zit bij Delta Capita, zegt Van Swol tot slot: “Er is veel kennis in huis binnen Delta Capita, je wordt goed begeleid en, last but not least, Delta Capita is een warme werkgever en een geweldige plek om mijzelf verder te ontwikkelen.”

“Niet voor niets is de pay-off van Delta Capita ‘Reinventing the financial services value chain’. Alle medewerkers maken daar deel van uit en dragen daaraan bij.”