Nederlandse BearingPoint-consultants starten wereldwijde inzameling voor Oekraïne

31 maart 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Toen Rusland vorige maand Oekraïne binnenviel keken Carl van Heijst en Daan Aveskamp zoals zovelen vol afschuw toe. Na het zien van de hartverscheurende beelden besloten de twee BearingPoint-consultants in actie te komen. Inmiddels is hun initiatief omarmd door collega’s uit de hele wereldwijde organisatie. 

Op 24 februari trok het Russische leger Oekraïne binnen. Inmiddels is de oorlog een maand bezig, en zijn de humanitaire gevolgen rampzalig te noemen. Al snel stond een deel van het bedrijfsleven op om een statement te maken tegen de inval en om de slachtoffers in Oekraïne een helpende hand toe te steken. 

Zo ook BearingPoint, een internationaal managementadviesbureau met meer dan 5.000 medewerkers, actief in zo’n 35 landen. 

Nederlandse BearingPoint-consultants starten wereldwijde inzameling voor Oekraïne

In het merendeel van de ruim 40 kantoren van het bureau wordt momenteel geld ingezameld voor humanitaire hulp aan Oekraïne. Deze organisatiebrede actie begon echter heel klein, in Nederland. 

“Toen we de beelden zagen voelden we meteen dat we iets moesten doen”, vertelt Daan Aveskamp. “Dus besloten we ons steentje bij te dragen”, vult Carl van Heijst aan, die samen met Aveskamp werkt voor het Amsterdamse kantoor van BearingPoint. 

De twee klopten aan bij Marc Bartels, die leidinggeeft aan het Amsterdamse kantoor. “Ze vroegen of het oké was om een initiatief op te zetten om geld op te zamelen. Daar hebben we vanuit het management natuurlijk positief op gereageerd.” 

Sterker nog, het managementteam zegde toe het bedrag dat de consultants ophaalden te zullen verdubbelen. Van Heijst en Aveskamp gingen meteen aan de slag en al snel haalden ze duizenden euro’s op.

“Het initiatief is zeer goed ontvangen door onze collega’s”, kan Van Heijst tevreden vaststellen. Daarmee doelt hij niet alleen op het team binnen het Amsterdamse kantoor – binnen enkele dagen namen de buitenlandse collega’s (die op de hoogte werden gesteld via teamoverleggen en interne socials) het over. Ook heeft het wereldwijde managementteam in navolging van het Amsterdamse kantoor besloten het bijeengebrachte bedrag te verdubbelen. 

“Dat is natuurlijk mooi om te zien”, geeft Aveskamp aan. “Op deze manier kunnen we met z’n allen een substantiële bijdrage leveren, en alle hulp is natuurlijk hard nodig.”

Al met al staat de teller van de inzamelingsactie in Nederland (inclusief verdubbelaar) nu op €10.000. Dit bedrag wordt overgemaakt naar Giro 555. Het geld dat in de overige kantoren wordt opgehaald komt ten goede aan vier goede doelen: de VN Vluchtelingenorganisatie, het Rode Kruis, Unicef en UN Women.

Bartels ziet het initiatief als een goed voorbeeld van de ondernemende cultuur binnen BearingPoint. Ook laat het volgens de partner zien hoe de missie van het kantoor om bij te dragen aan een betere wereld wordt geleefd binnen alle gelederen van de organisatie. 

“Het is deel van onze cultuur is om purpose – ‘Together we are more than business’ – centraal te stellen in wat we doen”, vertelt hij. “En juist op moeilijke momenten als deze is het cruciaal dat je voor je principes staat en daadwerkelijk wat doet. Mooi om te zien hoe Carl en Daan deze handschoen hebben opgepakt en hoe de rest van de organisatie meteen is aangesloten.”

CSR-beleid

Voor BearingPoint is de steun aan Oekraïne een van de vele maatschappelijke initiatieven waar het bureau zich voor inzet. Het bureau zet zich breed in, op economisch, duurzaam, ecologisch, menselijk en sociaal vlak, waarbij de SDG’s van de Verenigde Naties als leidraad gelden. 

“‘Together, we are more than business’ betekent voor ons dat we deel zijn van maatschappelijke oplossingen. Of het nu gaat over het klimaat of sociale uitdagingen. De mensen in Oekraïne hebben nu hulp nodig. Net zoals zoveel bedrijven, overheden en particulieren proberen we hiermee ons steentje bij te dragen. Het is simpelweg het juiste om te doen”, sluit Bartels af.