Russische schepen zetten locatievoorzieningen uit om sancties te omzeilen

01 april 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Russische olietankers hebben in maart dit jaar meermaals hun locatievoorzieningen uitgezet. Dat meldt het Israëlisch adviesbureau Windward, dat meent dat de schepen hiermee de economische sancties proberen te omzeilen. 

Sinds de inval in buurland Oekraïne hebben vele NAVO-lidstaten (en ook verschillende andere landen) economische sancties opgelegd aan Rusland.

Zo verbood president Joe Biden begin maart bedrijven uit de Verenigde Staten (VS) om olie uit Rusland in te voeren. Het Verenigd Koninkrijk (VK) kondigde kort daarna vergelijkbare maatregelen af. Daarnaast ontzegden de VS en het VK Russische schepen de toegang tot hun havens. Canada volgde die maatregel.

Israëlisch adviesbureau: ‘Russische schepen omzeilen oorlogssancties’

Inmiddels blijkt uit een onderzoek van Windward dat Russische bedrijven deze sancties proberen te omzeilen. Voor hun studie baseerden de specialisten van het maritieme adviesbureau zich onder meer op satellietbeelden en maakten ze gebruik van kunstmatige intelligentie. 

De belangrijkste conclusie: minimaal 33 Russische boten hebben de afgelopen week hun locatievoorzieningen uitgezet, dat is twee keer zoveel als normaal. Mogelijk deden ze dit om hun lading over te hevelen naar schepen uit andere landen, die deze lading probleemloos de havens van (onder andere) de VS, het VK en Canada kunnen binnenvaren. 

Wettelijke verplichting

Een aanzienlijk deel van de schepen die hun locatievoorzieningen hadden uitgezet is gelieerd aan grote Russische bedrijven, laten de experts van Windward weten. En het uitschakelen van die systemen gebeurde voornamelijk in de exclusieve economische zone (EEZ) van Rusland.  

Een EEZ is een gebied dat zich tot maximaal 200 zeemijl (370,4 kilometer) buiten de kust van een land uitstrekt. Binnen deze zeezone heeft deze natie een aantal rechten, zoals het recht op exploitatie van de aanwezige grondstoffen, het recht op visserij en recht op wetenschappelijk onderzoek. 

Volgens diezelfde internationale wetgeving – die is opgesteld door de VN, waartoe Rusland ook behoort – is het niet toegestaan voor commerciële schepen met meer 300 gross metric tons aan lading om waar dan ook op zee hun locatievoorzieningen (‘automatic identification system’) uit te zetten.

En dat is bovendien algemeen bekend, zegt Janet Yellen, sinds 2021 minister van Financiën in de VS. Volgens haar is dat een duidelijke aanwijzing dat de Russische schepen hun locatievoorzieningen hebben uitgezet om de economische sancties te omzeilen.

De constatering van Windward volgt kort op soortgelijke berichten dat negen superjachten in het bezit van Russische oliegarchen – van wie verschillende ook doelwit zijn van economische sancties – in de afgelopen weken ook hun locatievoorzieningen hebben uitgeschakeld.