Rotterdam kiest Deloitte Consulting als partner voor Oracle Cloud ERP

28 maart 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Gemeente Rotterdam gaat zijn IT-landschap een forse upgrade geven. Met de stap van het huidige on-premise ERP-systeem naar werken in de cloud heeft Rotterdam een primeur: het is de eerste grote Nederlandse stad die zijn bedrijfsvoering op deze schaal naar de publieke cloud migreert.

Al jaren werkt Rotterdam met het ERP-landschap van Oracle. Dit systeem faciliteert de bedrijfsprocessen van de gemeente, waaronder finance, inkoop en risicomanagement. Ook ondersteunt het systeem de verlening van verschillende publieke diensten aan de meer dan 670.000 burgers en 50.000 bedrijven binnen de regio.

Vanuit de wens om effectiever te werken is nu gekozen voor een migratie van het huidige on-premise Oracle E-Business Suite systeem naar Oracle Fusion Cloud ERP.

Rotterdam maakt de overstap naar de publieke cloud

“Rotterdam wil haar dienstverlening aan de burger continu ontwikkelen en verbeteren. We kijken altijd naar de toekomst en hoe we kunnen innoveren. Wij zijn van mening dat een modern, geïntegreerd cloudplatform dat onze bedrijfsvoering ondersteunt, een essentiële pijler van deze missie is,” zegt Magda Chedi-van Hall, Director of Finance, Procurement and Legal Affairs bij de gemeente Rotterdam.

Volgens Chedi-van Hall worstelt de gemeente al een tijdje met diverse nadelen van het huidige, verouderde systeem. “Het leidt tot gefragmenteerde administratieve processen en verhoogde druk op gemeentelijk personeel.” De gemeente werd daardoor “gedwongen om na te denken” over hoe het haar kernbedrijfsprocessen beheert.

Na een uitvoerig selectietraject van ERP-systemen is de keuze gevallen op Oracle Fusion Cloud ERP. Uit de interne businesscase komt naar voren dat deze overstap zal leiden tot het verbeteren, stroomlijnen en automatiseren van financiële en inkoopprocessen en andere activiteiten. Ook levert het na ingebruikname een verbetering op van controles en compliance.

Door betere inzichten voor medewerkers en management spreekt de businesscase ook over “afdelingsoverschrijdende synergieën” en “betere besluitvorming”. Daarnaast maakt het nieuwe systeem het eenvoudiger om te voldoen aan strenge beveiligingsnormen en regelgeving binnen het publieke domein.

“Overheidsorganisaties zoals Rotterdam nemen steeds uitgebreide en complexere taken op zich, terwijl ze zuiniger met middelen moeten zijn en tegelijkertijd moeten voldoen aan hogere serviceverwachtingen van burgers”, zegt Monic van Aarle, Vice President Applications Benelux bij Oracle.

“Met Oracle Fusion Cloud ERP kiest Rotterdam voor een geïntegreerd bedrijfsplatform, waarmee het kan voldoen aan zowel de huidige als toekomstige behoeften en het personeel, zijn inwoners en bedrijven beter kan bedienen.”

Implementatiepartner: Deloitte

Voor de megatransformatie is huis-IT-adviseur Deloitte Consulting als partner aan boord gehaald. De gemeente en het adviesbedrijf werken al meer dan tien jaar samen in verschillende ICT-projecten, daarnaast heeft Deloitte Consulting al stevige implementatie-ervaring opgedaan met Oracle Fusion Cloud ERP in binnen- en buitenland.

“Met Oracle en Deloitte hebben we partners die begrijpen hoe de lokale overheid werkt en voor welke unieke uitdagingen we staan”, zegt Chedi-van Hall over de keuze voor het Big Four-kantoor.

Rob Dubbeldeman, partner bij Deloitte Consulting, is trots op de hernieuwde samenwerking met de één na grootste stad van Nederland. “Met de volgende stap naar Oracle Fusion Cloud ERP grijpt Rotterdam de kans aan om de Finance- en Inkoop-organisatie klaar te maken voor de toekomst, gebruikmakend van het Oracle-platform, de best practice-processen input van Deloitte en de gemeentespecifieke kennis van de organisatie.”

Binnen de Oracle-Deloitte samenwerking levert de Amerikaanse softwaregigant het platform en technische expertise. Deloitte worden verantwoordelijk voor de realisatie en implementatie van het ERP-systeem. De consultants zorgen ook voor het verandermanagement dat nodig is om ambtenaren vertrouwd te maken met nieuwe werkprocessen die aan het systeem verbonden zijn.

Volgens gegevens uit de aanbesteding heeft het contract met Oracle en Deloitte een looptijd van drie jaar en een waarde van €60 miljoen.