Hoe is het met de digitale volwassenheid van Belgische bedrijven?

01 juni 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Belgische organisaties zijn digitaal volwassener dan het mondiale gemiddelde. Dat stellen experts van adviesbureau McKinsey & Company in een recent gepubliceerd rapport.

Net zoals de rest van de wereld, leunden veel Belgische bedrijven tijdens de coronacrisis in grote mate op digitale oplossingen om hun activiteiten voort te zetten. En dat bleek aardig goed te werken. Zo lag het aantal faillissementen in België tijdens de pandemie zeer laag.

Betekent dit dan ook dat Belgische organisaties al verder zijn met hun digitale transformaties? Met die vraag klopte het bureau Fastfwd Belgium recent aan bij McKinsey & Company – dat op onderzoek uitging en vaststelde hoe het zit met de digitale volwassenheid van organisaties in ons zuiderbuurland.

Digitale volwassenheid van Belgische bedrijven naar sector

Voor hun analyse namen de consultants in totaal 80 Belgische bedrijven onder de loep. Die hebben gemiddeld genomen een digitale volwassenheidsscore van 39/100, terwijl het wereldwijd gemiddelde blijft steken op 34/100 en het West-Europese gemiddelde op 33/100.  

Bedrijven in België doen het gemiddeld genomen dus relatief goed. Dat geldt zeker en vast voor organisaties uit de technologie-, media- en telecomsector: deze hebben een gemiddelde score van 46/100. Ook Belgische financiële dienstverleners doen het met een score van 42/100 niet onaardig.

Voor organisaties die actief zijn binnen de consumentengoederensector en voor maakbedrijven gaat het bovenstaande echter niet op. Deze hebben volgens het onderzoek van McKinsey respectievelijk een gemiddelde digitale volwassenheidsscore van 25/100 en 28/100.

Digitale volwassenheid van Belgische bedrijven naar omvang

De onderzoekers van het adviesbureau keken ook naar de invloed van omvang op de digitale volwassenheidsscores. Wat blijkt? Grote bedrijven (met minimaal 250 medewerkers) zijn verder in hun digitale agenda.

“Grotere bedrijven doen het op elk van de zes dimensies beter dan kleinere bedrijven. Toch is het verschil een paar keer maar beperkt, zoals bijvoorbeeld bij de dimensies agile delivery & culture en strategy, terwijl de kloof het grootst is op het gebied van data”, aldus de onderzoekers. 

Dat grote bedrijven gemiddeld genomen digitaal volwassener zijn is allerminst verwonderlijk. Het doorvoeren van een digitale transformatie vraagt om grote investeringen, zowel in technologie als in personeel. Kleine bedrijven kunnen deze in vergelijking met grote bedrijven doorgaans moeilijker ophoesten.