Dieselprijs kan fors meer stijgen door oorlog in Oekraïne
Door de oorlog tussen Oekraïne en Rusland zal in Europa de prijs van diesel fors blijven stijgen. Dat voorspelt Energy Aspects.
Toen Rusland startte met de invasie van Oekraïne, kondigden de leden van de Europese Unie (EU) en de NAVO al snel verschillende economische sancties af. Deze zouden niet alleen Rusland hard treffen, maar ook het Westen zelf. Door de sancties steeg onder meer de gasprijs naar een recordhoogte.
Daarnaast importeert Europa ook andere brandstoffen vanuit Rusland – zoals diesel en benzine. Uit een nieuw onderzoeksrapport van het Britse consultancykantoor Energy Aspects blijkt onder andere dat Europa voor diesel in vele grotere mate afhankelijk is van Rusland dan voor benzine.
Uit de analyse van het adviesbureau komt naar voren dat Europa in maart 2022 mogelijk een slordige 500.000 ton aan Russische diesel op z’n buik kan schrijven. En die hoeveelheid kan volgens de onderzoekers nog verder oplopen als de EU en de NAVO Rusland in april extra sancties gaan opleggen.
Vandaag de dag hebben de Europese landen bij elkaar opgeteld een dieselvoorraad van minder dan 390 miljoen vaten. Dat is het laagste niveau sinds 2018. Daarmee is de situatie volgens de experts van Energy Aspects langzamerhand zorgelijk aan het worden.
Naast de economische sancties die het Westen heeft ingesteld, is er nog een andere reden waarom de dieselprijs wordt opgedreven. In Rusland kampen havens momenteel namelijk met structurele logistieke problemen, en ook raffinaderijen hebben te maken met grote verstoringen.
Om die reden verwachten de onderzoekers van Energy Aspects dat de Russische dieselproductie dit jaar stukken lager zal uitvallen. En als de vraag gelijk blijft bij een slinkend aanbod, dan stijgt normaal gesproken de prijs van het desbetreffende product, waar de consument uiteindelijk voor opdraait.
Op het moment van schrijven betaalt de consument voor diesel circa €2,30 aan de pomp. In zijn rapport stelt Energy Aspects dat die prijs in het ergste geval zou kunnen stijgen tot boven de €3 per liter.
Oplossing met keerzijde
Verschillende nationale overheden van Europese landen – zoals die van Nederland en België – hebben om de consument te ontlasten afgelopen week accijnsverlagingen op brandstof afgekondigd. Volgens Energy Aspects heeft die oplossing echter wel een serieuze keerzijde.
Door de accijnsverlagingen stijgt gemiddeld genomen de vraag naar diesel. En daardoor loopt het Europese brandstoftekort alleen maar verder op. Energy Aspects voorspelt dat dit tekort de komende maanden met 250.000 vaten per dag zal toenemen.