Junior Consultant Sara Loli Ijuma over werken bij Cegeka

24 maart 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Sara Loli Ijuma werkt als Junior Consultant bij Cegeka. Ze vertelt over haar keuze voor de ICT-dienstverlener, hoe het is om te werken in een ‘mannenwereld’ en over het belang van diversiteit.

Na een opleiding in geboorteland Peru verhuisde Sara Loli Ijuma enkele jaren geleden naar Nederland. Ze studeerde af aan de Universiteit Utrecht in Economie (bachelor) en behaalde ook een master in International Management. In Peru had ze eerder al een bachelor in Management Engineering afgerond.

Vanuit haar opleidingen deed ze waardevolle kennis in het business- en IT-domein op, rondom processen, projecten, technologie en in het bijzonder ERP-implementaties. Bovendien was ze extracurriculair actief in verschillende studentenverenigingen en commissies.
Junior Consultant Sara Loli Ijuma over werken bij Cegeka:

In Nederland kwam Sara voor het eerst in aanraking met Cegeka, na het afronden van haar master, en die kennismaking maakte haar eind 2020 enthousiast om haar loopbaan bij de ICT-dienstverlener te starten. Ze volgde het Consultancy Traineeship binnen Cegeka en groeide door naar de rol van Junior Consultant Financiën.

Samen met haar collega’s richt ze zich vandaag de dag op ERP-implementaties bij klanten, die ze adviseert bij het gebruik ervan en over het optimaliseren van hun financiële processen. Wat ze vooral als prettig ervaart in haar rol is de afwisseling van haar werk.

“Omdat ik verschillende soorten projecten van verschillende klanten tegelijkertijd uitvoer, is elke dag anders”, legt ze uit. “De ene dag ben ik onze ERP-oplossing aan het implementeren bij een nieuwe klant, en de andere dag ben ik een reeds bestaande klant aan het helpen met hun vraagstukken.”

Mannenwereld?

In een recent interview met AG Connect vertelt Sara dat de ICT-sector toch nog wel een ‘mannenwereld’ is. Als je op de cijfers afgaat kun je er ook moeilijk omheen: in ons land is vandaag de dag slechts 15% van de professional werkzaam in de IT vrouw. Vergeleken met de rest van Europa volgen in Nederland daarnaast maar relatief weinig vrouwen een ICT-opleiding.

“Ik merk dat steeds meer vrouwen de ICT-wereld betreden in verschillende functies, en dat vind ik fascinerend.”

Binnen haar afdeling bij Cegeka is dit beeld ook zichtbaar, zo erkent Sara: “In mijn team West zijn we met tien personen, waarvan ik de enige vrouw ben. Tot voor kort was ik ook de enige vrouwelijke consultant in het domein financiën. Dat zegt dus al veel. Hoewel er niet veel vrouwen in onze organisatie zijn, voel ik mij op mijn gemak omdat iedereen gelijk is.”

Wel ziet ze dat er een verschuiving plaatsvindt in de markt. “Ik merk dat steeds meer vrouwen de ICT-wereld betreden in verschillende functies, en dat vind ik fascinerend. In veel rollen is er minstens één vrouwelijke collega, onder andere als Business Analist, Software Developer, Project- en Service Manager.”

De kracht van diversiteit

Sara onderstreept in elk geval het belang van voldoende diversiteit binnen organisaties. “Ik vind het belangrijk dat er zowel vrouwen als mannen in een organisatie zijn. Op deze manier kunnen we onze vaardigheden en eigenschappen combineren om tot een mooi resultaat te komen. Ik merk dat de verschillende collega’s, man en vrouw, elkaar aanvullen.”

De Cegeka-adviseur krijgt tot slot de vraag hoe gezorgd kan worden dat meer vrouwen kiezen voor een IT-loopbaan. Volgens Sara heeft niet iedereen het juiste beeld van wat werken binnen het IT-werkveld inhoudt. “Ik denk dat wanneer mensen denken aan techcarrières, ze dit vaak alleen relateren aan programmeurs of softwareontwikkelaars. Voor mij is de ICT-wereld veel meer dan dat, en dat beseft nog niet iedereen.”

Een oplossing ligt dus in het schetsen van het juiste beeld, meent ze. “Als meer vrouwen wisten dat een carrière in IT ook betekent dat je met mensen omgaat en niet alleen achter een computer werkt, dan ben ik er vrij zeker van dat er meer vrouwen solliciteren op IT-gerelateerde functies.”

“Ik ervaar, als consultant, dat de nadruk voornamelijk ligt op communicatieve en persoonlijke vaardigheden, en hoe gedreven je bent on nieuwe dingen te leren”, besluit Sara.