MSC stoot Maersk van de troon als grootste containerrederij ter wereld
Het Deense Maersk is niet langer de grootste containerrederij ter wereld. Die titel is afgepakt door de Italiaanse Mediterranean Shipping Company, zo blijkt uit onderzoek van adviesbureau Alphaliner.
Al vele eeuwen worden over de zeeën en de oceanen die onze planeet rijk is goederen verscheept. Daarbij ontbrak het lange tijd aan de nodige efficiëntie – pas in de jaren vijftig van de vorige eeuw raakten de gestandaardiseerde stalen zeecontainers in zwang.
In de daaropvolgende jaren ontwikkelde zich een nieuwe markt – die van containerrederijen. Deze bedrijven vervullen vandaag de dag met hun vrachtschepen, containers en terminals een cruciae rol binnen de internationale transportsector.
Lang heeft het Deense Maersk zich de grootste containerrederij ter wereld mogen noemen. Maar sinds kort is het bedrijf van zijn troon gestoten, melden onderzoekers van Alphaliner, een datadienstverlener voor de scheepvaartsector.
Inmiddels geldt Mediterranean Shipping Company (MSC) als de grootste containerrederij op aarde, zo concludeert Alphaliner in zijn onderzoeksrapport. MSC werd in 1970 opgericht in de havenstad Napels en heeft zijn hoofdkantoor ondertussen al enige tijd gevestigd in het Zwitserse Genève.
Het verschil in marktaandeel tussen MSC en Maersk – de twee partijen sloten in 2014 nog een tienjarige samenwerkingsovereenkomst om van elkaars schepen gebruik te kunnen maken – is minimaal. MSC bezit volgens de onderzoekers 17% van de wereldwijde markt, terwijl Maersk nu uitkomt op een aandeel van 16,9%.
Oligopolie
Binnen de markt voor zeecontainerrederijen kan volgens sommigen worden gesproken van een oligopolie – een situatie waarin een markt wordt gedomineerd door een zeer klein aantal partijen. Zo bezitten de vier grootste partijen bij elkaar opgeteld zo’n 60% van de mondiale markt, terwijl de top tien een aandeel van 85% in handen heeft.
De twee andere reuzen die samen MSC en Maersk het grootste deel van de markt in handen hebben zijn het Franse CMA CGM (marktaandeel: 12,7%) en het Chinese COSCO Shipping (11,6%). De nummer vijf en zes uit de lijst van Alphaliner, het Duitse Hapag-Lloyd en het Japanse ONE, hebben respectievelijk een marktaandeel van 6,9% en 6,1%.