Drankproducent Refresco krijgt KKR als grootaandeelhouder

25 februari 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profielen

Frisdrank- en sappenproducent Refresco heeft een nieuwe grootaandeelhouder: de Amerikaanse private equity-gigant KKR. Aan de deal werkten onder meer M&A-adviseurs van Deloitte en KPMG mee.

Het in 1999 opgerichte Refresco geldt als een van ’s werelds grootste drankenproducenten actief in Europa en Noord-Amerika. Het hoofdkantoor van Refresco is gevestigd in het Noord-Brabantse Maarheeze, waar het bedrijf ook een bottelarij heeft met drie productielijnen voor het bottelen van blikjes.

Drie jaar nadat Refresco in 2015 een beursnotering kreeg, werd de drankenfabrikant voor een bedrag van €1,6 miljard overgenomen door investeerders PAI Partners en British Columbia Investment Management Corporation (BCI). Met hun ondersteuning wist Refresco de afgelopen jaren zijn footprint en personeelsbestand sterk uit te bouwen.
Drankproducent Refresco krijgt KKR als grootaandeelhouder

Zo bestaat het productienetwerk van de drankenproducent inmiddels uit meer dan 70 fabrieken in Europa, de VS, Canada en Mexico en telt het personeelsbestand van Refresco meer dan 10.000 professionals. Wereldwijd generen deze fabrieken een gecombineerde omzet van €4,1 miljard (2020).

Overnames

De sterke groei van Refresco in de afgelopen jaren was mede het gevolg van diverse grotere overnames door de drankenfabrikant en zijn investeerders. Zo nam het bedrijf zo’n negen jaar geleden zijn Britse concurrent Gerber Emig over. Daarmee voegde Refresco zo’n 1.700 werknemers toe aan zijn personeelsbestand en zo’n €800 miljoen aan zijn eigen omzet van toen €1,5 miljard. En vorig jaar nam Refresco nog drie productielocaties van Coca-Cola over in de Verenigde Staten.

Inmiddels heeft Refresco een nieuwe grootaandeelhouder achter zich weten te scharen. Het gaat om KKR, een van de grootste private equity-huizen ter wereld. Hans Roelofs, CEO van Refresco, is verheugd over de deal en geeft aan: “KKR steunt onze strategie en zal ons operationele expertise, toegang tot kapitaal en een uitstekend netwerk bieden om ons te helpen met verdere groei, innovatie en overnames.”

De Amerikaanse investeerder heeft een meerderheidsbelang genomen in Refresco. Bestaande aandeelhouders PAI Partners en BCI zullen een groot deel van hun belang van de hand doen, maar wel een minderheidsbelang in de drankenproducent behouden. Financiële details rondom de deal zijn niet bekendgemaakt.

Dealmakers

Aan de totstandkoming van de overname hebben meerdere dealmakers meegewerkt. Zo leverde Deloitte tax advisory-diensten, met een dealteam, bestaande uit Vincent Maas, Lennart Smit, Kevin de Hoop en Daan van der Tas. KPMG verzorgde de financial due diligence (dealteam: Louis Allers, Shivam Khanna, Rick Meijer, James Hawkins, Graeme James, Barbara de Jong, Morsal Sarwarzadeh, Jorrit van Veen, Evelin Iliyanova en Laura de Beer.

Betrokken advocatenkantoren waren Van Doorne, Loyens & Loeff, Allen & Overy, Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom, Simpson Thacher & Bartlett en Latham & Watkins.

Credit Suisse en JPMorgan Chase waren de financiële architecten achter de transactie.