BMC ondersteunt tientallen gemeenten met aankomende verkiezingen

28 februari 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Over ruim twee weken vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Adviesbureau BMC ondersteunt dit jaar tal van gemeenten bij de organisatie.

Op woensdag 16 maart is het zover. Op die dag mogen ruim dertien miljoen Nederlanders hun stem uitbrengen in een van de circa tienduizend stembureaus – die geopend zullen zijn tussen half acht ’s ochtends en negen uur ’s avonds.

Logischerwijs is het zo vlekkeloos mogelijk laten verlopen van deze verkiezingen een reusachtige operatie. Naast dat alle kiesgerechtigden hun stembiljetten moet ontvangen, moeten stembureaus worden opgetuigd, ingericht en bemand met professionals die op de hoogte zijn van alle wetten en regels die hierbij komen kijken.

BMC ondersteunt tientallen gemeenten met aankomende verkiezingen

Niet voor niets zijn veel Nederlandse gemeenten op dit moment druk in de weer met het werven, selecteren en trainen van mensen die de aankomende verkiezingen zullen ondersteunen. Volgens persbureau ANP zijn voor de aankomende verkiezingen vele tienduizenden stembureaumedewerkers nodig, zoals stembureauvoorzitters, -leden en -tellers. 

Dit jaar lopen veel gemeenten echter tegen het probleem aan dat ze maar moeilijk geschikt verkiezingspersoneel kunnen vinden. Om die reden klopten verschillende gemeenten recent aan bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK) met de vraag of rijksambtenaren hun stembureaus kunnen ondersteunen. 

Om hoe grote aantallen het kan gaan wordt duidelijk in Rotterdam. Daar zijn in totaal meer dan twaalfduizend medewerkers nodig om de verkiezingen op rolletjes te laten verlopen, vertelt een woordvoerder van de gemeente aan nieuwsplatform Welingelichte Kringen. 

“Met slechts enkele weken voor de gemeenteraadsverkiezingen hebben we nu ongeveer 80% van alle benodigde stembureauleden. We gaan door met werven, selecteren en trainen. Ook omdat we graag de reservelijst vullen zodat we goed voorbereid zijn op eventuele uitval van mensen.” 

Helpende hand vanuit BMC

Tientallen andere gemeenten hebben er niet voor gekozen om aan te kloppen bij BZK, maar in plaats daarvan bij BMC. Het advies- en interimbureau helpt deze gemeenten sinds enkele weken bij het werven, selecteren en trainen van stembureaumedewerkers voor de aankomende raadsverkiezingen. 

“Bij BMC weten we uit ervaring wat er allemaal bij verkiezingen komt kijken. Daarom ondersteunen we niet alleen bij de uitvoering; we helpen desgewenst ook om de organisatie zo in te richten dat gemeenten in de toekomst efficiënter te werk kunnen gaan”, zo is te lezen op de website van het bureau.