‘Summiteers combineert de harde met de zachte kant’

25 februari 2022 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Jaap Wagenaar is sinds begin deze maand aan boord bij Summiteers. Na zo’n twee jaar bij FProfs kiest hij nu voor het Utrechtse bureau vanwege diens “unieke” aanpak: “Summiteers combineert tijdens verandertrajecten de harde met de zachte kant.”

Voorafgaande aan zijn start bij Summiteers deed Jaap Wagenaar twee jaar ervaring op bij FProfs, waar hij zich vooral bezighield met gedrag, gedragsverandering en teamontwikkeling.

Zo werkte hij onder meer aan een cultuurveranderingstraject bij een grote logistieke organisatie over de grens. “Het traject was complex, onder andere doordat digitalisering nog in de kinderschoenen stond en omdat de organisatie tweetalig was. Beide aspecten zorgden voor veel uitdaging in de organisatie”, blikt hij terug.

Jaap Wagenaar, SummiteersHoewel de ‘zachte kant van verandering’ hem nog altijd “fascineert”, groeide bij Jaap steeds meer het gevoel dat hij ook deel wilde uitmaken van de ‘bovenstroom’ van de transitie. “Ik wil in mijn werk echt complexe puzzels kraken”, aldus Jaap. En dit soort puzzels worden in de regel gekraakt alvorens de (cultuur/gedrags)veranderaars eraan te pas komen.

In de bestuurskamer of tijdens managementmeetings wordt vormgegeven aan de zogeheten ‘harde kant’ van de organisatie. “Welke strategische keuzes moeten gemaakt worden om groei te realiseren? Welke organisatie-inrichting is nodig om de nieuwe visie en strategie te realiseren? Dat zijn vraagstukken waar Summiteers ook aan werkt. Ze combineren beide onderdelen van een transitie – dat trekt me enorm aan.”

Spanning

Volgens Jaap is het voor een goede consultant “essentieel om zowel de zachte als de harde kant te kunnen combineren”. Al vroeg werd de jonge adviseur getrokken door de wereld van consulting. Wat hem precies trok? “De leercurve”, laat Jaap weten, om daar (lachend) aan toe te voegen: “…en de spanning.”

“De dynamiek in de rol is geweldig”, legt hij uit. “Af en aan rustige periodes, maar soms loopt de druk hoog op. Als je een goed resultaat moet opleveren voor een klant, zorgt dat voor veel spanning, maar ook voor enorme ontlading als de resultaten daar zijn.”

Consultancy is ook een teamsport, weet Jaap. “Op spannende momenten is het essentieel om te kunnen steunen en vertrouwen op collega’s, of het nou gaat om expertise, inzichten of het verdelen van taken. Tegelijkertijd kan je door het hoge vertrouwen en die eerdergenoemde ontlading heel veel lol maken met elkaar.”

Bij Summiteers had hij deze mix direct gespot. Al tijdens de sollicitatiegesprekken viel hem op dat “iedereen lacht”, blikt hij terug. “Ik ben zelden op plekken waar de mensen zo vrolijk zijn als bij Summiteers.” Dat neemt niet weg dat er hard gewerkt wordt. “Iedereen is ongelofelijk slim, erg klantgericht en lekker down-to-earth. Het spat er vanaf: bij Summiteers doet iedereen zijn werk ‘gewoon heel goed’ en is er veel ruimte voor lol.”

Leren en ontwikkelen

Over de steile leercurve die jonge professionals in de consultancy ervaren is al veel gezegd en geschreven. Maar waar zit hem dat voor Jaap dan precies in?

“Als consultant word je door een klant ingehuurd om iets te fixen, dus dan moet je het gewoon goed fixen. Sterker nog, vaak bouwen andere mensen of teams uit de organisatie op datgene wat jij oplevert. Of het nou klein (een report-out van een workshop) of groot (de eindoplevering van een opdracht) is: ons werk vormt vaak de basis voor veel meer beweging. Dan moet je dus écht goed werk afleveren.”

Als junior consultant (Jaap studeerde medio 2020 af) moet je dus relatief stevig in je schoenen staan. “Omgaan met kritiek op adviezen, of weerstand tijdens verandertrajecten – het hoort er allemaal bij.”

Die ervaring heeft Jaap in elk geval al in zijn rugzak, wat maakte dat hij in zijn vorige functie ruime verantwoordelijkheid kreeg: “Binnen het traject bij de logistieke organisatie ben ik gegroeid van een ondersteunende rol naar projectleider. Omgaan met weerstand, het draaiende houden van een project en zelf keuzes maken (onder druk) zijn voor mij daarom gelukkig niet nieuw meer.”

Die waardevolle ervaring zet hij nu met “veel plezier” in bij Summiteers. Jaap startte direct na zijn onboarding op zijn eerste opdracht en kijkt daarnaast uit naar het bouwen aan Summiteers en de Summit Days.

De Summit Days? “Dat zijn twee dagen waarop we met het team gaan werken aan Summiteers. Los van alle inhoud die we daar gaan behandelen om Summiteers naar een nog hoger niveau te brengen, ben ik naar mijn idee aan boord gekomen bij een groep met ongelofelijk leuke mensen. Met deze mensen twee dagen op pad zijn kan alleen maar voor hoogtepunten zorgen!”, besluit Jaap.

Ook meebouwen? Summiteers is hard op zoek naar nieuwe collega’s – bekijk de open vacatures.