Eindhovense warmtenetplannen kampen met miljoenentekort

21 februari 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De plannen om twee Eindhovense wijken aan te sluiten op het warmtenet kunnen de prullenbak in. Reden: volgens onderzoek kampen de plannen met een onoverkomelijk tekort van een slordige €3 miljoen.

In 2020 kondigde Eindhoven een vooruitstrevend idee aan. Voor het eerst zou de gemeente bestaande woningen gaan aansluiten op het warmtenet, waar de nieuwbouwwijk Meerhoven in het noordoosten van de stad al op aangesloten is. Voor dit experiment werden de wijken Lievendaal en het Ven gekozen (niet ver gelegen van Meerhoven). 

De Rijksoverheid zag wel wat in de plannen van de gemeente en stelde zo’n €4,5 miljoen beschikbaar. De overige €1,3 miljoen zou Eindhoven zelf betalen: bij elkaar opgeteld waren de totale kosten van het project dus geraamd op €5,8 miljoen. Maar die schatting was te rooskleurig, zo blijkt uit nader onderzoek.

Eindhovense warmtenetplannen kampen met miljoenentekort

Specialisten van ingenieurs- en adviesbureau Sweco – met ruim 17.000 professionals één van de grootste binnen zijn segment in Europa – namen de plannen van de gemeente de afgelopen tijd onder de loep. In totaal ging het in de twee Eindhovense wijken om 359 woningen die op het warmtenet zouden moet worden aangesloten. 

Sweco schat de kosten van het project fors hoger in dan de gemeente. Het bureau komt uit op een totaalprijs van €8,7 miljoen – €2,9 miljoen meer dan Eindhoven in eerste instantie had ingeschat. Daarmee is volgens de onderzoekers sprake van een onoverbrugbaar begrotingsverschil. 

Stekker uit het project

Niet geheel verbazingwekkend trok de gemeente Eindhoven deze maand de stekker uit het project. “Als we nu doorgaan ligt het financiële risico op kostenoverschrijdingen volledig bij de gemeente”, zegt duurzaamheidswethouder Rik Thijs tegen het Eindhovens Dagblad (ED).

De GroenLinks-wethouder voegt toe dat uit deze forse tegenvaller wel een belangrijk leermoment te halen valt. “Dit project maakt eens te meer duidelijk dat er door het Rijk structureel geld beschikbaar moet worden gesteld voor de duurzaamheidsambities die Nederlandse gemeenten hebben.” 

Thijs en de rest van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Eindhoven hopen derhalve dat de Rijksoverheid binnen afzienbare tijd een landelijk waarborgfonds zal gaan oprichten. Daarmee kunnen de eerder genoemde financiële risico’s namelijk worden afgedekt. 

Te optimistisch

Zo’n soort fonds zou Nederlandse gemeenten weliswaar kunnen helpen bij het vertalen van hun klimaatambities naar de praktijk. Maar dat neemt niet weg dat de kosten van het project volgens Sweco zo’n 50% hoger liggen dan aanvankelijk was begroot door de Noord-Brabantse gemeente.

Uit de berekeningen van het ingenieurs- en adviesbureau blijkt dat Eindhoven met name te optimistisch is geweest over de graafwerkzaamheden die nodig zijn voor het aanleggen van het warmtenet. Zo kost het boren onder de grond veel meer geld dan de gemeente had ingeschat.