Cegeka koopt Zweeds data science-adviesbureau Solver

04 februari 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ICT-dienstverlener Cegeka heeft een meerderheidsbelang genomen in Solver, een Zweeds adviesbureau gespecialiseerd in data science en business intelligence.

Als gevolg van de deal zal het 25-koppige team van Solver zich aansluiten bij de Belgische IT-dienstengroep. Cegeka was reeds actief in Zweden, maar voegt aan zijn bestaande vestiging in Linköping nu ook kantoren in Stockholm, Gälve en Falun toe.

“Solver is al meer dan vijftien jaar een gevestigde speler op de Zweedse markt van business intelligence en data engineering”, zegt Kristel Demotte, Global Vice president Data Solutions bij Cegeka.

Cegeka koopt Zweeds data science adviesbureau Solver

Door de toevoeging van Solver kan Cegeka zijn groei in Scandinavië nu nog verder versnellen. Demotte omschrijft Scandinavië als een markt met “veel groeipotentieel” en voegt toe dat “bedrijven nu meer dan ooit op zoek zijn naar begeleiding door experts met ruime ervaring in data en artificial intelligence”.

De stijgende vraag binnen de Zweedse markt schrijft Demotte toe aan de snelle opkomst van datagedreven werken: “Data is het meest waardevolle bezit dat een organisatie in het huidige landschap kan hebben”, geeft ze aan. “Ik geloof echt dat bedrijven die data-driven denken en handelen een streep voor hebben op de anderen: zij slagen er veel sneller in om klanten persoonlijker en dus beter te bedienen, nieuwe inkomsten te genereren en operationele kosten te optimaliseren.”

Solver speelt in op de data science-behoeften van klanten en biedt daartoe een breed spectrum van diensten aan. Te denken valt aan het ontwikkelen van algoritmen en meer geavanceerde kunstmatige intelligentie/machine learning-modellen, het bouwen van datawarehouses, het ontwikkelen van business intelligence-oplossingen en dashboarding. Daarnaast is het bedrijf gespecialiseerd in de Microsoft-stack en is het een Microsoft Gold Partner voor Data Analytics.

De deal stelt Cegeka ook in staat om de expertise van Solver te exporteren naar andere markten waarbinnen de ICT-dienstverlener actief is (Cegeka heeft meer dan 5.000 werknemers in meer dan 10 Europese landen). Demotte: “Solver heeft veel data-ervaring om uit te putten.”

Denis van Nunen, Managing Director van Cegeka in Zweden, voegt toe dat Zweden geldt als een koploper op het gebied van data en kunstmatige intelligentie. “Ze hebben er jaren geleden de kaart van de digitale transformatie getrokken en zitten bijgevolg aan de kop van het Europese peloton. Voor Cegeka is dit dan ook de ideale plaats om onze verdere groei en de uitbouw van onze business line Data Solutions verder vorm te geven.”

In november vorig jaar nam Cegeka het Luxemburgse Rime IT over en werd in Nederland SecurIT ingelijfd.

Cegeka werd in 1988 opgericht als IT-bedrijf voor een mijnexploitatie in België. Meer dan drie decennia later behoort het bedrijf tot de grootste IT-dienstengroepen van eigen bodem in Europa, terwijl het nog steeds in familiehanden is (investeerder Gimv bezit ongeveer 24% van de aandelen).