‘ITDS’ers maken zichzelf overbodig en worden daarmee onmisbaar’

08 februari 2022 Consultancy.nl 5 min. leestijd

Peter Brewee is Chief Risk Officer – Schade & Inkomen bij Nationale Nederlanden. Sinds 2017 werkt hij samen met ITDS. “De consultants van ITDS onderscheiden zich doordat ze zich op lange termijn overbodig maken. En daarmee worden ze onmisbaar, hoe raar dat ook klinkt. Daardoor krijgen ze bij ons regelmatig nieuwe opdrachten. Ze helpen mee aan de groei van je organisatie.”

Vraag wat hij met ITDS heeft en Brewee geeft direct aan: “Niks en alles.” Want, zo voegt hij toe, “de naam van een bedrijf is voor mij eigenlijk irrelevant. Wel relevant zijn voor mij de mensen die er werken. De band die ik heb met die mensen. Het gaat me om de ervaringen die ik in het verleden met die mensen heb gehad. That’s it.”

“Ik hecht als Vlaming heel veel belang aan relaties, aan langetermijnrelaties. Aan respect. Aan vertrouwen. Aan geven en nemen. Ik heb een hekel aan kortetermijn-winstbejag.”

Peter Brewee, Chief Risk Officer - Schade & Inkomen, Nationale Nederlanden

En over de consultants van ITDS is Brewee helder: “Het feit is dat zij kwaliteit kunnen leveren. Dat ze je zowel met mankracht als met brains en feeling richting de toekomst ondersteunen. Je eigenlijk op weg helpen naar iets nieuws. Dan zeg ik: ‘Wacht ‘s, ik heb nog iets.’ Want je weet dat ze niet consultancy gaan verkopen om consultancy te verkopen. Zij zijn niet van de hard sell.”

Eigen team eerst

Gevraagd naar hoogtepunten in de samenwerking met ITDS reageert Brewee lachend met: “Eerst het voorspel.” En heel beslist vervolgt hij: “Mijn principe is altijd: ik wil geen externen in mijn bedrijf hebben. Als ik zeg: ‘Ik heb jullie niet nodig’, staan ze wat beteuterd te kijken. Ik wil kennis, kunde en capaciteit in huis hebben.”

“Ik wil in principe niet afhankelijk zijn van een consultant. Ik wil mijn eigen team hebben en mijn eigen team moet voldoende gestaald zijn en voldoende brainpower hebben om de complexe zaken waarmee wij als onderneming geconfronteerd worden te kunnen oplossen.”

“Ik wil mijn eigen mensen de leuke dingen laten doen en niet door een consultant. Dat zijn de principes waar ik naar leef. Maar je hebt soms kennis en kunde nodig die je niet hebt omdat je niet alles kunt hebben. En dan moet ik dat ergens gaan halen. Soms tijdelijk, wanneer je een vliegwiel nodig hebt.”

Brains en passie

Brewee vermoed dat het wervingsbeleid van ITDS deels ten grondslag ligt aan de goede klik die hij ervaart met de consultants van het bureau. “Ik denk dat ITDS heel selectief is bij het kiezen van mensen. Het diploma is niet van zoveel belang, maar wel de persoonlijkheid, het kritisch vermogen, het denkvermogen. Die filosofie is ook de mijne. Je wordt op de universiteit getoetst op een aantal elementaire zaken.”

“Het zal wel, maar dan begint het pas. Het gaat om mensen die door die deur durven stappen en zeggen: ik wil heel veel leren, heel veel absorberen, maar in return zal ik ook heel veel investeren. Met heel veel passie een project doen en vanaf de eerste dag deel uit maken van het team, ook al is het extern. Dat zijn de mensen die ik ook wil hebben.”

“ITDS heeft kennelijk een systematische screening van de markt waar ze op dit soort profielen zoeken. Het zijn geen ‘handjes’. Die huur ik ergens anders in. ITDS’ers zijn mensen met brains, met kwaliteit die iets kunnen toevoegen met kritisch vermogen. Ze zijn wel niet goedkoop, maar ze zijn het waard.”

Last van legacy

Deze waarde bewijzen ze volgens de CRO rond de vele thema’s die spelen op de riskmarkt. “Een van de belangrijkste is wel hoe kunnen wij de data die wij hebben ontsluiten zodat we ze kunnen gebruiken in de fundamentele bedrijfsprocessen? Denk aan pricing, denk aan marketing, denk aan productontwikkeling, maar ook aan goed riskmanagement. Die data zitten overal verspreid in oude systemen. Soms wel in 35 systemen. Met verschillende codes. En om één uniform rapport daarover te hebben duurt een paar weken.”

“Zo moet het natuurlijk niet. Daar ligt de uitdaging. Hoe kun je met data, die onder het stof liggen, AI inzetten op de analyse en ze gebruiken om jouw producten beter te gaan sturen op wat een klant wil hebben. En hoe kan je die dan ook op een goede manier gaan pricen.”

“We hebben daarbij te maken met mensen die zijn opgegroeid met de smartphone. Die willen gewoon één of twee knoppen hebben en het moet klaar zijn. Als het langer duurt dan swipen ze het weg. Je moet er dus voor zorgen dat je de zaken zo eenvoudig mogelijk bij een klant kan brengen. Ik geloof dat Cruijff ooit heeft gezegd: ‘Voetbal is eenvoudig maar het is moeilijk om eenvoudig te voetballen.’ Ons probleem is hetzelfde.”

“Je kan een design heel simpel maken, maar de engineering die erachter zit is heel wat anders. Uiteraard heb je daarvoor jonge mensen nodig en nieuwe technologie. Maar er is wel redelijk wat historie die je moet wegwerken.”

Niet plannen: op reis gaan

Het carrièrepad dat zowel interne als externe medewerkers afleggen ziet Brewee als een reis, waarbij die reis zelf belangrijker is dan de bestemming.

“Je bent op reis. Je reis is afhankelijk van momenten. Weet dat tijdens de reis er altijd iets interessants gebeurt. Als je eenmaal aangekomen bent is vaak het plezier eraf. Het grootste genot van reizen is de voorbereiding en niet de aankomst, dan is het af. Ik heb ooit een uitspraak in het Duits opgeschreven: ‘Die Vorfreude ist die schönste Freude’. Daar geloof ik in.”

“Als ik mensen op die manier meeneem dan begeleid ik ze niet met van tevoren de belofte van een promotie of managertitel. Dat werkt niet. Dat leidt tot teleurstelling. Ik ken veel mensen die manager willen worden omwille de status en het salaris en die op een bepaald moment gewoon een burn-out krijgen. Omdat het niet bij hun profiel past.”

“Jonge mensen denken dat ze in het leven geslaagd zijn als ze manager onder hun naam kunnen zetten. Jaag geen status na. Je moet in je werk geloven, het moet in je DNA zitten. Je moet het met hart en ziel doen. Het moet je passie zijn. Dan is het geen werk meer, maar beleef je je passie.”