First Day verdiept innovatiepropositie met ideeplatform XiBE

07 februari 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

First Day Advisory Group heeft na een aantal succesvolle projecten de samenwerking met Pridea beklonken in een overeenkomst .

Het consultingkantoor helpt opdrachtgevers onder meer bij het succesvol uitvoeren van innovatieprojecten en het realiseren van vernieuwing. Hierbij volgt het bureau de visie dat verandering blijvend in gang gezet wordt – “en dus moeten organisatorische top-down en bottom-up initiatieven met elkaar in synergie zijn”, zegt Leon Veenhuijzen, partner bij First Day.

XiBE is een platform van Pridea dat teams helpt bij het ophalen, organiseren en aanjagen van bottom-up innovatie. “Met onze ervaring ervaring in top-down verandertrajecten en met het XiBE-platform als motor voor bottom-up innovatie kunnen we een nog betere dienstverlening aanbieden”, aldus Veenhuijzen.

First Day verdiept innovatiepropositie met ideeplatform XiBE

“Tot nu waren we veel bezig met geeltjes, of plakten we digitale geeltjes in een online tool. Dat kan veel slimmer! Met XiBE van Pridea zijn we nu in staat altijd en overal innovatieprojecten te ondersteunen”, vervolgt de First Day Advisory Group-partner.

Michiel Dietvorst van Pridea: “Ons motto is ‘Beter één idee uitgevoerd dan tien op een to-do lijstje’, en dat is precies waar XiBE bij helpt. Samen met First Day kunnen we klanten echt vooruit helpen met gerealiseerde initiatieven die uit de hele organisatie komen.”

Maar hoe werkt dat dan? Robert Witteveen, partner bij First Day, licht toe aan de hand van een case. “Mijn klant had behoefte aan productinnovaties, maar wist niet waar te beginnen. We zijn een project gestart waarin de eigen medewerkers hun ideeën konden opvoeren in XiBE.”

“Vervolgens ondersteunt XiBE bij het maken van een goede selecties van ideeën waar je verder mee wilt en het biedt projectmatige ondersteuning in het uitwerken van die ideeën. Daarbij is het platform voor iedereen toegankelijk, is de besluitvorming transparant en is iedereen altijd en overal op de hoogte.”

De resultaten spreken volgens Witteveen voor zichzelf: “Negen medewerkers hebben in vijf dagen zestig ideeën in XiBE gedeeld. De medewerkers zelf hebben de beste vijf ideeën geselecteerd. Uiteindelijk zijn deze ideeën gepitcht aan het voltallige personeel dat de uiteindelijke twee winnaars heeft aangewezen. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de realisatie en worden twee nieuwe productinitiatieven in het eerste kwartaal van 2022 gelanceerd.”

Volgens Dietvorst is voor veel organisaties nog een wereld te winnen op dit gebied: “In de meeste organisaties is de directie zich maar van 4% van de issues op de werkvloer bewust; de medewerkers weten precies waar alle problemen en kansen zitten. Als je die medewerkers vraagt welke ideeën zij hebben voor verbetering, en vervolgens de realisatie begeleidt, versnel je innovatie en de vooruitgang.”