Windmolenconsultant wederom onderwerp van politieke discussie

10 februari 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Pondera Consult, specialist op het gebied van windenergie, is wederom onderwerp van discussie geworden binnen een Nederlandse gemeenteraad. 

Ditmaal gaat het om het Noord-Brabantse Meierijstad, een fusiegemeente die in 2016 ontstond door de samenvoeging van Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel. Vooralsnog is het de bedoeling dat aldaar op vier locaties windturbines zullen worden gebouwd en Pondera Consult helpt Meierijstad bij de ontwikkeling van het project.

Het adviesbureau ondersteunde aanvankelijk ook de gemeente Barendrecht bij de realisatie van een windmolenpark. Daar kwam eind vorig jaar verandering in omdat mogelijk sprake was van belangenverstrengeling: naast voor het begeleiden van de tender had de gemeente Pondera Consult ook ingeschakeld voor advies rond de nodige aanpassing van het bestemmingsplan. Het adviesbureau koos daarop eieren voor zijn geld en gaf de opdracht terug. 

Windmolenconsultant wederom onderwerp van politieke discussie

Het was destijds niet de eerste keer dat vraagtekens werden gezet bij de onpartijdigheid van Pondera Consult. In mei 2021 raakte het bedrijf ook al in opspraak in Amsterdam, alwaar een Pondera-partner een dubbele pet op leek te hebben, zo is te lezen in dagblad De Telegraaf. 

Nog geen directe aanleidingen

In Meierijstad is tot op heden nog niets voorgevallen wat de onpartijdigheid van het adviesbureau in twijfel trekt. Niettemin vormden de verschillende nieuwsberichten over Pondera Consult voor raadslid Peter Verkuijlen aanleiding om een motie in te dienen. Volgens hem moest Meierijstad per direct de banden met het bedrijf doorsnijden. 

De meeste raadsleden gingen hier echter niet in mee. “Het is nogal wat om een bedrijf op een dergelijke manier weg te zetten”, reageerde Maarten van Bakel van de CDA-fractie. Hij kreeg bijval van SP-fractievoorzitter Ruud Merks: “Het adviesbureau kan zich niet eens verdedigen hiertegen.”

Ondanks dat de motie van Verkuijlen op maar weinig steun kon rekenen in de gemeenteraad, liet verantwoordelijk wethouder Harry van Rooijen (VVD) weten in gesprek te zullen gaan met het bureau over de nieuwsberichten. “We blijven er fel op. Er mag natuurlijk nooit sprake zijn van belangenverstrengeling.”

Tijdens de gemeenteraadsvergadering benadrukte de duurzaamheidswethouder wel dat in Meierijstad op dit moment nog geen directe aanleiding is om de onpartijdigheid van het bedrijf openlijk te bevragen. “Daarom hebben we momenteel nog altijd het volste vertrouwen in Pondera Consult.”