Adviesbureau onderzoekt werkcultuur binnen UvA-afdeling
De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft adviesbureau Fijbes ingeschakeld voor een onderzoek naar de werkcultuur binnen de sociologiesectie.
Dat melden twee redacteuren van Folia – het journalistieke platform van de UvA, gemaakt door en over studenten en medewerkers. Folia sprak over dit onderwerp met verantwoordelijk universiteitsbestuurder Agneta Fischer, decaan van de faculteit der sociale wetenschappen van de UvA.
De aanleiding voor het inschakelen van een extern adviesbureau dat een onafhankelijk onderzoek gaat uitvoeren: het afdelingsbestuur van sociologie kreeg het afgelopen jaar meerdere klachten over de werkcultuur. Zo beschreven tal van medewerkers onderlinge relaties binnen de afdeling als verstoord.
Daarnaast zou sprake zijn van “systematische seksediscriminatie in de afgelopen tien jaar bij zaken als bevorderingen en promoties”, aldus Fischer – die naast haar werkzaamheden als decaan sinds 1991 een hoogleraarschap bekleedt binnen de faculteit.
Fischer is ondertussen met bijna alle medewerkers van de sociologiesectie in gesprek geweest. “Iedereen was het erover eens dat er iets moest gebeuren om de communicatie beter te laten verlopen. Persoonlijk vind ik ‘toxische cultuur’ een zware term, maar zo wordt het blijkbaar ervaren.”
Hoeveel mensen het beeld van structurele seksediscriminatie delen, dat weet Fisher niet. “Maar er zijn aanwijzingen voor. Het externe onderzoeksbureau moet dus uitzoeken hoeveel mensen dit beeld delen en waarom ze dit zo ervaren.”
Dat externe bureau is Fijbes, opgericht in 2010 en gespecialiseerd in organisatiecultuur. Middels training en advies helpt Fijbes organisaties om “prettiger, productiever en succesvoller samen te werken en tot het beste resultaat te komen”, aldus de website van het bureau. Wanneer het onderzoek zal worden afgerond is niet bekend.
Het is niet de eerste keer dat een adviesbureau wordt ingeschakeld om de dynamiek binnen de sociologiesectie van de UvA te verbeteren. Zo startte vorig jaar een traject met externe organisatieadviseurs. Hierbij leren medewerkers beter met elkaar vergaderen, vertelt Fisher aan de redacteuren van Folia.
“Op die manier wilden we ook de minderheid een stem geven, zodat niet over van alles en nog wat ruzie ontstaat. Het idee is dat mensen in kleine groepen met elkaar spreken over hun meningsverschillen. We weten nog niet hoe lang dat traject gaat duren, dat hangt namelijk ook deels af van de medewerkers zelf.”