Loek Römer en Mariëlle Kaashoek over werken bij Cegeka

31 januari 2022 Consultancy.nl 7 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Loek Römer en Mariëlle Kaashoek zijn beiden sinds enkele maanden werkzaam bij Cegeka, respectievelijk als Cloud Consultant en Junior Consultant. Ze vertellen over hun onboarding, hun eerste ervaringen en wat ze waarderen aan hun nieuwe werkgever.

Na eerder een master in Biologie te hebben afgerond, behaalde Mariëlle Kaashoek in 2020 ook haar PhD aan de Universiteit van Antwerpen. Daarvoor voerde ze voor FunMorph (Functional Morphology; UAntwerpen) onderzoek uit naar het voorbeen van verschillende paardachtigen.

Eind vorig jaar besloot ze over te stappen van de academische wereld naar het bedrijfsleven. Ze startte als software consultant bij ChipSoft, om afgelopen september toch te kiezen voor een uitdaging bij Cegeka, waar ze is aangesteld als Junior Consultant.

Loek Römer en Marielle Kaashoek over werken bij Cegeka

“Bij ChipSoft was de software het product, bij Cegeka ben je zelf het product”, licht Mariëlle haar overstap toe. “Hoe meer kennis en vaardigheden jij hebt, hoe waardevoller je bent voor de klant en dus voor Cegeka. Deze instelling sprak mij heel erg aan, omdat ik mijzelf graag wil blijven ontwikkelen en altijd nieuwe dingen wil leren die ik later weer kan toepassen in mijn werk.”

Iets doen waar iemand iets aan heeft

Wat ze vooral waardeert aan haar nieuwe werkgever is de mate van verandering die ze binnen de organisatie ervaart. “Omdat je op projectbasis werkt zal je aan diverse trajecten meewerken, maar ook op allerlei locaties bij verschillende klanten. Projecten kunnen van korte duur zijn of enkele jaren. Er is dus veel variatie en dit spreekt mij erg aan. Ook de rol die je vervult per project kan verschillend zijn. Zo kan je per klant er steeds beter achter komen wat je het meest aanspreekt en welke kant je je op wil ontwikkelen.”

Al tijdens haar studie was het voor Mariëlle duidelijk dat ze een adviserende rol ambieerde. Terugkijkend op haar academische werk, geeft ze aan: “Ik vroeg mij soms af: ‘Wie heeft hier iets aan? Wie help ik hiermee?’ Ik miste in mijn onderzoek/vakgebied het uiteindelijke doel en wilde graag iets doen waar iemand ook echt iets aan had.”

Vandaar haar keuze voor de (IT-)adviesbranche. “Als consultant is het duidelijk waar de klant hulp bij nodig heeft. Je zoekt als consultant naar de beste oplossing voor de problemen met behulp van je eigen kennis en vaardigheden. Als consultant ben je de brug tussen het technische team en eindgebruiker. Het gericht oplossen van problemen en daarbij eindgebruikers ondersteunen en de link zijn tussen het technische team en de eindgebruiker zijn voor mij de leukste aspecten van werken als consultant.”

Veel kansen voor de toekomst

Loek Römer voltooide vorig jaar een bachelor in IT Service Management aan de Saxion Hogeschool. Zijn afstudeeropdracht rondde hij af bij een internationaal IT-consultancybedrijf.

“Bij dit bedrijf heb ik veel gesproken met IT-consultants over hun werkzaamheden en over hun ambities”, vertelt Loek. “Het werk van een IT-consultant is zeer divers en biedt veel kansen voor de toekomst. Tijdens het afstuderen ben ik benaderd door Cegeka. Na het eerste gesprek was ik al enthousiast omdat ik meteen kon beginnen als Cloud Consultant.”

Terugkijkend op zijn onboarding spreekt Loek van een “leerzame en leuke periode”. De eerste maanden hield hij zich vooral bezig met trainingen, ontwikkeling en het leren kennen van de mensen binnen de ICT-dienstverlener. Daarna ging Cegeka op zoek naar een passende opdracht.

“Daarbij wordt vooral gekeken naar het kennisniveau waarover je beschikt, maar ook of het een opdracht is die echt bij je past. Op het moment dat ik begon bij mijn nieuwe opdracht hebben de betreffende Cegeka-collega’s mij geholpen met het inwerktraject en waren ze altijd beschikbaar voor vragen”, vertelt Loek enthousiast.

Uitdagende opdrachten

Loeks eerste opdracht werd snel gevonden. “Ik ben eind november gestart bij het Kadaster om te helpen met het ontwikkelen van het PDOK (Publieke Dienstverlening op de Kaart) en het migreren van dit platform naar de Cloud. Dit platform maakt gebruik van de nieuwste technieken, zoals Kubernetes en Azure, en Kadaster is een hele mooie organisatie om kennis in op te doen. Het leukste vind ik dat ik kan werken met de nieuwe technieken en dat ik de ruimte krijg om kennis van deze technieken op te doen.”

Ook Mariëlle werkt momenteel aan een uitdagende opdracht, in de rol van adoptieconsultant. Samen met een team helpt ze een opdrachtgever bij het implementeren van een nieuwe werkplek. Mariëlle licht toe: “Enkele onderdelen van dit project zijn het uitrollen van nieuwe laptops, het opzetten van een nieuwe remote desktop zodat medewerkers makkelijker vanuit huis kunnen werken en het migreren van data op netwerkschijven naar de cloud.”

Vanuit haar rol zet Mariëlle zich vooral in voor het laatste project. Zo biedt ze ondersteuning aan de eindgebruikers, verzorgt ze de communicatie zodat gebruikers op de hoogte zijn van de veranderingen en helpt ze met het oplossen van problemen die bij de migratie naar boven komen. “Het is een zeer gevarieerde rol waarbij je in aanraking komt met veel verschillende aspecten van een implementatie/migratieproject.”

Aandacht voor persoonlijke ontwikkeling

Naast de werkzaamheden voor klanten is er binnen Cegeka veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, zo laten beide consultants weten. Mariëlle: “Als je net begint bij Cegeka stel je samen met je manager een ‘Aspiration Plan’ op. Hier zet je onder meer in welke trainingen je wilt volgen en welke certificaten je wilt halen, hoe je je vaardigheden in de praktijk gaat toepassen en welke ervaringen je wilt opdoen. Het is een houvast voor waar je naartoe wilt groeien.”

“Voor mijn functie is er een aantal cursussen en certificaten dat ik moet halen, maar daarnaast ben ik vrij om andere cursussen te volgen als deze mij aanspreken”, legt ze uit. “Het is een omgeving waarin je sterk wordt aangezet om jezelf ontwikkelen, zowel bij klanten als met cursussen.”

“Cegeka vindt het belangrijk dat je je technische vaardigheden en jezelf als persoon kunt blijven ontwikkelen en biedt hier ook alle mogelijkheden toe”, voegt Loek toe. “Zo heb ik in de eerste maanden al meerdere trainingen kunnen volgen, is er een cloudomgeving beschikbaar waarin je alles kunt testen en biedt Cegeka een leeromgeving waarin allerlei cursussen gevolgd kunnen worden. Daarnaast wordt er aan het begin van het jaar een leerplan opgesteld in samenspraak met je manager, om te kijken waar je jezelf in kunt ontwikkelen het komende jaar.”

Plezier en vertrouwen

In deze tijden van corona hebben consultants vaak maar weinig ‘live’ contact met collega’s. Ze zijn altijd al vooral actief bij de klant. “Hierdoor krijg ik meer mee van de cultuur daar dan bij Cegeka”, aldus Mariëlle. Daar is het thuiswerken nu nog eens bovenop gekomen. Desondanks geniet Mariëlle van het teamgevoel bij Cegeka: “De sfeer is gezellig en informeel. Je kan altijd iemand een berichtje sturen of even bellen als je ergens niet uitkomt. Omdat ik nog niet zo lang in dienst ben is dit heel fijn en zo wordt ik snel geholpen.”

Ook waardeert ze het vertrouwen dat ze krijgt bij Cegeka: “We zijn redelijk vrij in wanneer we werken zolang je maar je taken op tijd afhebt. Dit vertrouwen is voor mij belangrijk en zorgt voor een ontspannen sfeer op de werkvloer (of je thuiswerkvloer).”

Loek knikt instemmend: “Cegeka is een hele fijne werkgever, die vooral ook heel erg meedenkt met de werknemer. Ze vinden het belangrijk dat je je kunt blijven ontwikkelen, maar ook dat je plezier hebt in je werk. Alle collega’s zijn behulpzaam en de opdrachten die Cegeka biedt zijn altijd interessant en maken gebruikt van de nieuwste technieken binnen de ICT.”