Cegeka wordt naamgever van Racing Genk-stadion

10 september 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Cegeka is dit seizoen de nieuwe titelsponsor van het stadion van voetbalclub Racing Genk, met wie het sinds 2019 reeds samenwerkt.

Twee jaar geleden ging de Belgische IT-dienstverlener (meer dan 6.000 werknemers in 11 landen) voor het eerst een samenwerking aan met de Belgische kampioenen van het seizoen 2018/19. Toen werd Cegeka officieel sponsor van de voetbalclub. Nu is die relatie verder uitgebreid en mag het bedrijf zich ook naamgever noemen van Racing Genks stadion, dat zo’n 23.000 zitplaatsen telt.

Het gesloten 10-jarige sponsorcontract maakt dat de naam Luminus Arena (de vorige sponsor was energiebedrijf Luminus) plaatsmaakt voor een nieuwe naam: Cegeka Arena. De IT-groep wordt de derde hoofdsponsor van het stadion sinds de eeuwwisseling, in navolging van Luminus en eerder Alken-Maes (een Belgische brouwerij). Eerdere namen van het stadion (dat werd gebouwd in 1999) waren de Cristal Arena en het Fenix Stadion.

Cegeka wordt naamdrager van Racing Genk stadion

Als onderdeel van de sponsordeal zal Cegeka zijn technologische capaciteiten aanwenden om van de Cegeka Arena het eerste 5G-stadion van het land te maken. “Gebruikmaken van deze technologie biedt prachtige kansen op verschillende vlakken”, aldus Racing Genk-voorzitter Peter Croonen in een reactie.

Om te beginnen biedt 5G voordelen voor het team. De spelers worden gevolgd door sensoren op het veld en in het stadion, beter bekend als Internet of Things (IoT)-technologie. Met de realtime-data die dat oplevert kunnen de coach (de Nederlander John van den Brom) en zijn staf diepgaande inzichten krijgen in de prestaties van spelers. Daarmee kunnen zij spelers helpen hun spel te verbeteren en de algehele prestaties van het team op te schroeven.

Het IoT-landschap zal de voetbalclub ook helpen het stadion nog beter te managen en te exploiteren (bijvoorbeeld door crowd management) en biedt ook mogelijkheden om de fan-ervaring te verbeteren. Croonen licht toe: “We kunnen hen digitale ervaringen bieden op basis van virtual en augmented reality.”

Davy Vanhaen, commercieel directeur van Racing Genk (hij verving begin dit jaar clubveteraan Stephan Poelmans), geeft aan: “Het is een eer om dit innovatieve technologiepartnership met Cegeka aan te gaan. Het zal ons beide een springplank naar de toekomst bieden.”

Stijn Bijnens, de CEO van Cegeka, omschrijft Racing Genk als een ideale partner voor de ambities van het bedrijf. “De Cegeka Arena zal een grote positieve impact hebben op onze merkreputatie. En het stadion zal een geweldige proeftuin voor ons zijn om onze 5G-technologieën en expertise verder te ontwikkelen.”

Volgens een recent onderzoek van Analysys Mason kan 5G de Europese economie enorme voordelen opleveren en kan het de komende jaren meer dan €200 miljard aan waarde toevoegen aan de economie. De technologie komt een breed scala van sectoren ten goede, van de maakindustrie en de luchtvaart tot de evenementen en sportbranches.