Zes vragen en antwoorden over SAP Analytics Cloud

26 januari 2022 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Steeds meer organisaties maken de overstap naar de SAP Analytics Cloud voor het verbeteren van hun rapportageprocessen. Een gesprek met Mauritz Gesink, een specialist binnen het domein bij Plainwater, over de voordelen van SAP Analytics Cloud en enkele aandachtspunten voor het implementatietraject.

1: Wat maakt SAP Analytics Cloud populair?

“SAP Analytics Cloud biedt als moderne rapportagetool extra mogelijkheden ten opzichte van klassieke methoden zoals Excel. We kunnen met deze tool rapporten bouwen die voor de eindgebruiker beter te begrijpen zijn – met data die het business proces volgt – en waarbij we vanuit een globale probleemstelling met enkele klikken kunnen doorfilteren naar gedetailleerde inzichten.”

“Daarnaast biedt SAP Analytics Cloud mogelijkheden om centraal te rapporteren op dezelfde data voor alle gebruikers. Hierdoor ontstaat ruimte voor inhoudelijke discussies, in plaats van over welke data uit verschillende rapporten correct is.”

Mauritz Gesink, SAP-expert, Plainwater

2: Hoe kunnen organisaties SAP Analytics Cloud gebruiken?

“SAP Analytics Cloud kan gebruikt worden als standalone tool waarbij data direct wordt ingeladen, of via live connecties naar een databron waardoor real-time kan worden gerapporteerd.”

“Om direct op fysieke data te rapporteren kent de tool krachtige oplossingen om data op te schonen en te transformeren. Deze oplossingen zijn echter ook beschikbaar voor live data – maar daar zit de crux – aangezien live datarapportages efficiënter moeten worden gebouwd om geen performance te verliezen. Het is daarom belangrijk dat organisaties deze aspecten overwegen tijdens een SAP Analytics Cloud-implementatie.”

3: Live data… legt uit?

“Het rapporteren op live data kent voordelen ten opzichte van fysieke data zoals toegang tot de meest recente data of het minimaliseren van data loads. Een live dataconnectie maakt het mogelijk om ‘on the fly’ data te berekenen in een rapport doordat data vaak van tevoren virtueel wordt gemodelleerd.”

4: Sommige organisaties klagen over performance issues bij het gebruik van live data. Hoe zit dat?

“Klopt, trage laadsnelheden, filtering en interactiviteit tussen tabellen en grafieken laten soms te wensen over. Ook zien we dat users steeds hogere verwachtingen krijgen. Ze willen bijvoorbeeld kunnen doorklikken van geaggregeerd niveau naar gedetailleerde analyses om oorzaken te achterhalen. Om dit op te zetten met live data is uitdagend aangezien operationele en analytische data moet worden gecombineerd en dit veel rekenkracht kost.”

“Live data vergt namelijk extra rekenkracht van je hardware. Gelukkig kunnen we dit tegenwoordig laten doen door krachtige database engines, zoals HANA, die uitblinken in berekeningen om live data mogelijk te maken en zo performance te garanderen.”

“Als je de live data in SAP Analytics Cloud wil verrijken door het maken van nieuwe calculaties, delta en thresholds of visualisaties – dan wordt dit uitgevoerd door je eigen laptop of device. Zo garandeert SAP Analytics Cloud dat bedrijfsgevoelige data beperkt blijft tot je eigen apparaat, maar daarmee ook de dataprocessing en dus snelheid.”

5: Hoe optimaliseer je de performance bij het gebruik van live data?

“Begin door na te denken over de strategie achter het gebruik van live data. Bovendien is het zaak om zorgvuldig te zijn in waarvoor we zulke data gebruiken en hoe we rapporten ontwerpen in SAP Analytics Cloud. Vaak kan er met verschillende functionaliteit eenzelfde soort rapport worden gebouwd – maar kan de snelheid aanzienlijk verschillen.”

“Voor betere performance, denk altijd goed na over de meest efficiënte manier qua data processing en rapportontwerp. In een ideale situatie worden zoveel mogelijk databerekeningen door de database engine uitgevoerd en worden lokale calculaties vermeden. Om dat te realiseren is zowel kennis nodig over de werking van SAC-functionaliteit, als het virtueel modelleren van data in de backend.”

6: Uiteindelijk draait het succes van een rapportage rondom de gebruikerservaring. Hoe kun je deze optimaliseren?

“Inderdaad, als een rapport niet gebruikt wordt dan schiet het – hoe mooi of informatief het ook is – zijn doel voorbij. Om de gebruikerservaring te garanderen is het noodzaak om de juiste balans te vinden tussen de functionaliteit, snelheid en het tegemoetkomen aan de user-requirements.”

“Begin altijd met de eindgebruiker als uitgangspunt. Een SAP Analytics Cloud-ontwikkelaar zou een antwoord moeten kunnen geven op vragen als: in welk businessproces bevindt de user zich? Welke analysedoelstellingen heeft de eindgebruiker? Hoe kan het bestaande analyseproces worden verbeterd ten opzicht van de huidige situatie? Wat zou het ideale analyseproces zijn voor de eindgebruiker zonder limitaties in acht te nemen?”