CEO’s optimistisch over economische vooruitzichten ondanks risicolandschap
Wereldwijd accountants- en advieskantoor PwC heeft de 2022-editie van zijn jaarlijkse CEO Survey gepresenteerd. Een overzicht van de belangrijkste bevindingen uit het onderzoek, dat dit jaar voor de 25e keer is gehouden.
De voornaamste conclusie uit deze jubileumeditie is dat het optimisme is gebleven: van de 4.500 CEO’s die wereldwijd hebben deelgenomen verwacht 77% dat het bruto binnenlands product in 2022 zal stijgen. Sinds 2012 is dit percentage niet zo hoog geweest, bij de vorige editie van het onderzoek lag dit getal een procentpunt lager.
Nederlandse CEO’s zijn, net als vorig jaar, optimistisch over zowel de wereldwijde economische vooruitzichten (82% verwacht een verbetering) als de vooruitzichten voor de lokale economie (80% verwacht groei).
Jan Willem Velthuijsen, Chief Economist bij PwC Nederland, zegt dat het optimisme van de CEO’s gerechtvaardigd is. “Ondanks de voortdurende Covid-19-pandemie is de economie door blijven draaien. Bedrijven hebben klanten, er is geld in overvloed voor consumenten om uit te geven en bedrijven om te investeren. Ik snap dat optimisme van de CEO’s wel.”
Eigen onderneming
Wereldwijd geeft meer dan de helft van de CEO’s aan veel vertrouwen te hebben in de omzetgroei van hun eigen bedrijf in de komende twaalf maanden. Het meest optimistisch zijn de CEO’s van private-equity- en technologiebedrijven.
CEO’s van bedrijven in de automotivesector en de horeca zijn iets terughoudender in hun verwachtingen. Deze sectoren worstelen respectievelijk met de grote tekorten aan halfgeleiders en chips en de effecten van de coronamaatregelen op bijvoorbeeld het reisverkeer.
Ook in ons land zijn CEO’s zeer optimistisch over de vooruitzichten voor hun eigen onderneming. 88% is zeer tot gematigd optimistisch dat de omzet de komende twaalf maanden zal groeien.
“Het optimisme betreft de omzet”, zegt Velthuijsen hierover. “CEO’s moeten wel rekening houden met een hogere kostenbasis. De energieprijzen zijn heel hoog, de lonen zullen waarschijnlijk stijgen door de krapte op de arbeidsmarkt, veel sectoren hebben nog problemen met de toeleveringsketen. Dat kan ten koste gaan van de winstgevendheid.”
Wat houdt CEO’s ’s nachts wakker?
Net als vorig jaar staan de agenda’s van bestuurders vol met verschillende bedrijfsrisico’s, aldus Veldhuijsen. Wereldwijd zijn CEO’s het meest bezorgd over cyberrisico’s (49%) en de wereldwijde gezondheidssituatie (48%), aangezien de pandemie blijft voortduren.
Op de derde plek in de lijst met risico’s prijkt de macro-economische volatiliteit, waaronder schommelingen in het bbp, werkloosheid en inflatie. Klimaatverandering staat op plek vier. Buiten de top vijf staan thema’s als problemen ten aanzien van de supply chain, de stijgende inflatie en de grote hoeveelheid regelgeving die op bedrijven afkomt.
Opmerkelijk is dat Nederlandse CEO’s gezondheidsrisico’s aanzienlijk lager beoordelen en dat klimaatverandering hier juist op plek twee staat. “CEO’s staan onder grote druk om een wezenlijke bijdrage te leveren aan het tegengaan van klimaatverandering”, sluit Velthuijsen af.