Bol.com neemt deel pakketbezorging in eigen handen met overname Cycloon

04 januari 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel

Bol.com neemt fietskoerier Cycloon over. Daardoor kan de webwinkel straks voor het eerst zelf een deel van zijn pakketten bezorgen. Omdat Cycloon dit per fiets doet draagt de overname tevens bij aan het behalen van Bol.coms doelstelling om in 2025 klimaatneutraal te opereren. PwC Corporate Finance adviseerde Cycloon over de verkoop.

Pakketbezorging geldt als een van de cruciale aandachtspunten in de verduurzaming van e-commercebedrijven als Bol.com. Het thuisbezorgen van de miljoenen pakketten die dagelijks worden besteld zorgt uiteraard voor flink wat C02-uitstoot. Daarbij is met name de zogeheten ‘last mile’ tot aan de voordeur belastend: voor bijna ieder individueel pakketje moet weer een stukje worden gereden.

Het is deze last mile waar Cycloon zich op richt. De duurzame bezorgdienst begon twintig jaar geleden in Zwolle met twee fietskoeriers. Inmiddels bezorgen 80 (bak)fietskoeriers van het bedrijf dagelijks zo’n 25.000 pakketten in 60 steden.

Bol.com neemt deel pakketbezorging in eigen handen met overname Cycloon

Deze koeriers zullen zich straks deels richten op het aan huis bezorgen van de pakketten van Bol.com. Momenteel besteedt de Ahold Delhaize-dochter de bezorging nog volledig uit aan partijen als PostNL. Het bedrijf blijft samenwerken met dergelijke externe partijen, maar zal met de overname van Cycloon een deel van de last mile-bezorging in eigen handen nemen én verduurzamen.

Daarmee volgt Bol.com in de voetsporen van concurrenten als Coolblue en Amazon. Coolblue bezorgt al jarenlang een deel van zijn eigen pakketten, onder meer met bakfietsen. Amazon neemt de bezorging van bestellingen steeds meer in eigen handen en verwacht dit jaar in de VS zelfs UPS te verdringen als grootste pakketbezorger.

Sociale cultuur en duurzame missie

Cycloon zal zich na de overname niet exclusief gaan richten op het bezorgen van Bol.com-bestellingen. Het zal ook de huidige klanten blijven bedienen en ziet naar eigen zeggen nog veel ruimte voor groei, die het als onderdeel van Bol.com “substantieel” verwacht te versnellen.

Daarnaast geeft het koeriersbedrijf aan dat de directie en aandeelhouders zich “vol blijven inzetten op de sociale cultuur en duurzame missie van Cycloon”. Deze cultuur wordt onder meer gekenmerkt door het werk dat het bedrijf biedt aan 600 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Tijdens het overnametraject trad PwC Corporate Finance op als de exclusieve financiële M&A-adviseur van Cycloon. Het dealteam bestond uit partner Joris Van De Kerkhof, director Benjamin Schuuring, senior associate Martijn Molenaar en associate Boudewijn Beerkens.

Welke adviseurs Bol.com hebben begeleid is op het moment van schrijven niet bekend. Ook zijn geen financiële deals bekendgemaakt rond de transactie, waarmee Bol.com in eerste instantie een meerderheidsaandeel verwerft. Het is de bedoeling dat de resterende aandelen over vier jaar ook zullen worden overgenomen.