Sourcing Champions wordt implementatiepartner van Ecochain

24 december 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Inkoopadviesbureau Sourcing Champions is partner geworden van Ecochain, een leverancier van softwareoplossingen waarmee bedrijven hun CO2-voetafdruk kunnen meten om deze vervolgens te verlagen.

Ecochain werd opgericht in 2012. Met zijn oplossingen helpt het bedrijf klanten bij het meten van hun volledige ecologische footprint, zowel gekeken naar directe (scope 1) als indirecte (scope 2 en 3) emissies. Door materiaal- en processpecifieke voetafdrukken terug te koppelen naar elk individueel product, stelt Ecochain – met zijn zogeheten Environmental Intelligence Platform – bedrijven in staat om diepgaande ‘life cycle assessments’ van hun hele productportfolio door te voeren.

“Het creëren van life cycle assessments was voorheen een lastige opgave en kostte veel tijd en geld. Onze oplossingen helpen bedrijven over de hele wereld om snel en zonder hoofdbrekens inzicht te krijgen in hun milieuvoetafdruk”, legt Frans-Willem de Kloet uit, de CEO van het Amsterdamse techbedrijf.

Sourcing Champions wordt implementatiepartner van Ecochain

Sourcing Champions, dat is geselecteerd als Ecochains implementatiepartner, zal het toenemende aantal bedrijven dat Ecochain inschakelt gaan helpen bij het implementeren van de oplossingen van Ecochain. Het adviesbureau zal end-to-end ondersteuning bieden, van advies en het in kaart brengen van processen tot verandermanagement.

Als specialist in inkoop zal Sourcing Champions zich daarbij richten op scope 2-emissies (emissies als gevolg van goederen/diensten die extern worden ingekocht om het primaire proces te ondersteunen) en scope 3-emissies (indirecte emissies die plaatsvinden in de waardeketen van een bedrijf).

“Aangezien leveranciers (scope 2 en 3) vaak meer dan 50% van de milieuvoetafdruk van bedrijven voor hun rekening nemen, blijft de meeste milieu-impact onveranderd, zelfs wanneer bedrijven hun directe (scope 1) emissies verlagen. Als onderdeel van de krachtenbundeling zullen wij inkoopadvies leveren, om zo inzicht te bieden in de milieu-voetafdruk van de toeleveringsketen”, laat Robert Waalder weten, de oprichter en chief executive van Sourcing Champions.

“Door de krachten van Ecochain en Sourcing Champions te combineren, kunnen wij onze klanten helpen uitblinken in het verzamelen, meten en begrijpen van hun milieudata. Bovendien bieden we zo een volledig inzicht in hun operaties en dragen we bij aan het realiseren van de netto-nul ambities van klanten.”

Andere implementatiepartners van Ecochain zijn adviesbureaus Blue Engineering, EcoReview en Sustainalize.

Volgens recent onderzoek van Proxima vormt duurzaamheid steeds meer een troef (of risico) voor supply chains.