Kearney koopt inkoop- en supply chain-adviesbureau Prokura

03 december 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Kearney heeft voor de derde keer in het afgelopen decennium een overname gedaan. Het wereldwijde managementadviesbureau heeft Prokura gekocht, een inkoop- en supply chain-adviesbureau met zestig consultants, werkzaam in Denemarken, Noorwegen en Duitsland.

Prokura werd opgericht in 2008 en wordt geleid door partners met een achtergrond bij McKinsey & Company, Boston Consulting Group en Strategy&. De afgelopen dertien jaar is het bedrijf uitgegroeid tot een leidende speler in de Scandinavische adviesmarkt. Het kantoor helpt publieke en private opdrachtgevers met het transformeren van hun inkoop- en supply chain-functies, van strategie en ontwerp tot de uitvoering.

Als onderdeel van Kearney zal Prokura blijven opereren onder de eigen merknaam, een strategie vergelijkbaar met die van Boston Consulting Group en zijn inkooppraktijk Inverto. “Met onze steun zal Prokura beschikken over het perfecte platform voor groei en effectieve Europese expansie”, zegt Geir Olsen, het Europese hoofd van Kearney.

Kearney koopt procurement en supply chain adviesbureau ProkuraProkura zal nauw samenwerken met Kearneys wereldwijde Strategic Operations en Procurement-praktijken, die samen wereldwijd zo’n 650 inkoop- en supply chain-experts herbergen. Wereldwijd telt Kearney meer dan 4.000 consultants en medewerkers, werkzaam vanuit zestig kantoren. 

Volgens Olsen versterkt de deal Kearneys “positie als marktleidende inkoop- en supply chain-consultant”. Inkoop vormt een van de specialismes van Kearney en het bedrijf staat hoog genoteerd op verschillende, vooraanstaande adviesranglijsten voor inkoop, waaronder die van Consultancy.org (wereldwijd), Financial Times (VK), Forbes (VS) en Brand Eins (Duitsland).

M&A van Kearney

De deal vormt een opvallende stap voor het in 1937 opgerichte Kearney, dat doorgaans de voorkeur geeft aan organische groei boven acquisities.

De afgelopen tien jaar heeft het strategy consultancykantoor slechts twee overnames gedaan. Het kocht data analytics-consultancybureau Cervello in de VS (2019) en Quintel in Nederland (2011).

In 2008 was het kantoor dicht bij een mogelijk fusie met Booz & Company. Die deal ketste echter af en enkele jaren later werd Booz & Company overgenomen door Big Four-kantoor PwC voor een bedrag van $1 miljard.