Deloitters Esther Baars en Mark van der Schrier helpen de zorg met risicomanagement

02 december 2021 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel

Deloitte heeft twee ervaren professionals binnengehaald: Esther Baars en Mark van der Schrier. De twee gaan de komende jaren samen met zorginstellingen op zoek naar de juiste toepassing van risicomanagement in de zorgsector.

“Je wilt als zorgorganisatie je risico’s kennen én beheersen, op zo’n optimaal mogelijke manier, zodat je niet te veel en niet te weinig doet”, zegt Van der Schrier, die is gestart als Director Risk Advisory Healthcare.

“Het gaat om in balans zijn, bewegingsvrijheid voelen en tegelijkertijd de zekerheid hebben om te kunnen ondernemen”, vult Baars aan, die is begonnen als Senior Manager Risk Advisory Healthcare.

Esther Baars en Mark van der Schrier - Deloitte

Baars brengt meer dan 30 jaar ervaring rond gezondheidszorg, kwaliteit, veiligheid en risicomanagement met zich mee en is gespecialiseerd in integraal risicomanagement in de zorg. Ze begon vijfentwintig jaar geleden als verpleegkundige op de intensive care. Vervolgens bekleedde ze diverse (management)functies in het bedrijfsleven. De afgelopen vijftien jaar werkte ze in Alrijne Zorggroep en leidde haar eigen adviesbedrijf.

“Mijn intrinsieke motivatie is altijd om professionals en management te ondersteunen in hun dagelijks werk”, geeft ze aan. “Risicomanagement zie ik als het perfecte instrument om risico’s te detecteren, te benoemen en processen te veranderen.”

Van der Schrier heeft zo’n twee decennia ervaring in de zorg- en adviesbranche en is gespecialiseerd in risicomanagement, horizontaal toezicht, passende zorg, financiële verantwoording en interne controles. Hij begon zijn loopbaan bij EY, waar hij vijf jaar bleef, werkte vervolgens een kleine negen jaar voor Zilveren Kruis en bijna vijf jaar voor KPMG.

“Er wordt veel advies gegeven over zorgprocessen, waarbij de bedrijfsvoering aan de achterkant vaak wordt vergeten”, legt hij uit. “Het is aan ons om die twee werelden te verbinden. Dankzij onze diverse achtergronden weten we wat er speelt in de zorg, en kunnen we het verschil maken.”

Integraal risicomanagement

De kersverse Deloitters constateren dat de zorgsector te maken heeft met voortdurend veranderende eisen, onder meer op het gebied van financiering, bekostiging, verantwoording, medische technologie en informatiebeveiliging.

“Hierdoor is er altijd wel iets gaande dat maakt dat je als zorginstelling moet reageren”, aldus Baars. “Denk aan de coronapandemie die weer de kop opsteekt, een cyberaanval of nieuwe duurzaamheidseisen. Het is een cascadering van reageren op wat de buitenwereld van je vraagt.”

“Dankzij onze diverse achtergronden weten we wat er speelt in de zorg, en kunnen we het verschil maken.” 

Van der Schier ziet dat veel zorginstellingen hun risico’s proberen af te dekken met een “berg aan maatregelen”. “Dat creëert schijnzekerheid, waarbij het lijkt alsof de risico’s onder controle zijn.”

Beter kunnen de instellingen volgens de twee experts met een integrale bril naar hun risico’s kijken. Om klanten daarbij te helpen zetten ze onder meer de Deloitte Integraal Risicomanagementscan in, waarmee instellingen inzicht krijgen in de volwassenheid van hun organisatie op het gebied van risicomanagement. Zo kunnen ze proactief te anticiperen op veranderingen.

Verantwoorde bedrijfsvoering

Een andere vraag waar veel zorginstellingen mee worstelen is hoe ze verantwoord kunnen transformeren en ondernemen, wat Deloitte aanduidt als verantwoorde bedrijfsvoering in de zorg.

“Daarmee verwijst Deloitte naar een trend die al een tijd gaande is in de zorgsector. Veel zorginstellingen zijn bezig met verantwoord ondernemen, transparantie en het leiden van een solide bedrijfsvoering, mede omdat ze op die manier de maatschappelijke positie die ze hebben kunnen waarmaken”, legt Van der Schier uit.

“Wij zien risicomanagement als een instrument dat bijdraagt aan die verantwoorde bedrijfsvoering, doordat het je periodiek laat nadenken over de risico’s en uitdagingen binnen je zorginstelling”, vult Baars aan.

En zo breng je als zorginstelling “ook je administratieve lasten naar beneden”, aldus Van der Schrier.

En terwijl risicomanagement de rode draad vormt in de werkzaamheden van Baars en Van der Schrier, adviseren ze ook over andere actuele thema’s die impact hebben op de bedrijfsvoering, zoals digitalisering, passende zorg, het zorgprestatiemodel voor de GGZ, horizontaal toezicht en duurzaamheid.

“We zoeken daarin steeds de juiste balans die past bij de instelling”, besluiten de twee experts.