M&A-adviseurs dragen steentje bij aan overname Mepal

25 november 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Het oer-Hollandse Mepal is ingelijfd door 3i, een Britse investeringsmaatschappij die in ons land vooral bekend is als de grootaandeelhouder van koopjesketen Action.

Hoeveel de Britten neertellen voor de aandelen van Mepal hebben de partijen niet bekendgemaakt. Wel gaf Mepal-topman Rutger de Korte in gesprek met het FD prijs dat het gaat om een meerderheidsbelang. De resterende aandelen blijven in handen van het management van de Lochemse onderneming.

Mepal werd zeventig jaar geleden opgericht in Den Haag, eerst als importeur van Deens kunststofservies. In 1963 verhuisde het bedrijf naar het Gelderse Lochem en sindsdien produceert het eigen producten voor consumenten zoals borden, broodtrommels, drinkflessen, babybestekjes en vershoudbakjes. Mepal verkoopt de producten in Nederland en exporteert ook naar omringende landen als Duitsland en België.

M&A-adviseurs dragen steentje bij aan Mepal | 3i overname

Het bedrijf is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Dit jaar komt de omzet uit rond de €60 miljoen, drie keer de omzet van vijf jaar geleden. Het aantal medewerkers ligt rond de 130. Mepal profiteert van een groeimarkt (mensen bereiden vaker maaltijden voor, waarvoor bakjes broodnodig zijn) en ook van een aantrekkelijke positionering als een duurzamer alternatief voor voor wegwerpflesjes en -doosjes.

“We zien veel groeipotentie in Europa. Met het extra kapitaal en de kennis van 3i kunnen we die stap beter maken”, aldus De Korte. Samen met het private equity-bedrijf word kapitaal vrijgemaakt om te investeren in uitbreiding van de productie en verkoopkanalen. Ook zal het bedrijf meer aandacht schenken aan de uitbouw van het e-commercekanaal.

Dealmakers

Aan de transactie hebben tal van M&A-adviseurs hun steentje bijgedragen. Rabobank was de deal-architect. Adviesbureaus Alvarez & Marsal (Casper de Bruyn, Nout Brugman) en KPMG (Ewald van Hamersveld, Hans van den Heuvel, Laura de Beer, Levi Bijlmakers) verzorgden de financial due diligence.

Juridisch en belastingadvies werden geleverd door onder meer NautaDutilh, Van Doorne, Loyens & Loeff en JSA Tax.

Investeerder 3i is in Nederland vooral bekend als grootaandeelhouder van Action, waaraan het in de afgelopen jaren miljarden verdiende. Ook hebben de Britten aandelen in budgetsportschool Basic-Fit en de Dutch Bakery Group.