Kunnen extra boosterprikken en coronapillen onze vrijheden garanderen?

19 november 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Hoe kunnen we de vrijheden die ons door de coronacrisis meermaals zijn afgenomen zo goed mogelijk garanderen in de nabije toekomst? Volgens David Ikkersheim, werkzaam bij accountants- en adviesbureau KPMG, zullen boosterprikken en antivirale middelen hierin een cruciale rol spelen.

Sinds zaterdag 14 november is een milde lockdown van kracht in Nederland. Supermarkten, restaurants en cafés moeten tot 4 december om 20:00 uur dagelijks hun deuren sluiten. Daarnaast is het tot diezelfde datum eveneens weer verplicht om anderhalve meter afstand te houden – althans in ruimtes waar bij de ingang niet op QR-codes wordt gecontroleerd.

De persconferentie waarin deze maatregelen werden aangekondigd leverde de nodigde boze reacties op. De IC-bezetting was namelijk helemaal niet zo alarmerend: 365 tegenover ruim 1.400 in april 2020. En daarnaast is inmiddels 85% van de volwassenen gevaccineerd. Dat waren volgens Mark Rutte en Hugo de Jong toch de voorwaarden om de maatschappij open te houden?

Extra boosterprikken en coronapillen als vrijheidsgarantie?

Maar het tweetal besliste anders en liet de keuze met name afhangen van het aantal besmettingen. Dat licht inderdaad bijzonder hoog – ruim 20.000 op een dag. En daarbij neemt de effectiviteit van de verschillende vaccins naargelang de tijd verstrijkt aanzienlijk af, meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) recent.

En dat laatste is een zorgelijke ontwikkeling met een virus dat momenteel wild om zich heen slaat en steeds meer dagelijkse besmettingen op zijn naam schrijft. En in dat geval kan de overheid er straks voor kiezen onze vrijheden nog verder in te perken. David Ikkersheim, gezondheidseconoom bij Big Four-kantoor KPMG, heeft echter hoop dat dit niet nodig zal zijn.

De derde prik

Naar zijn idee zullen boosterprikken en antivirale middelen ervoor gaan zorgen dat de Nederlandse bevolking voldoende beschermd blijft tegen het coronavirus. Omdat die boosters en pilletjes waarschijnlijk nog wel een aantal weken op zich laten wachten zijn de huidige maatregelen echter wel vereist om die periode te overbruggen.

Zo zullen zestig- tot tachtigplussers zoals het er nu uitziet pas aan de start van 2022 hun derde coronaprik ontvangen. Hierna zijn de jongere leeftijdsgroepen aan de buurt. Volgens de planning van het RIVM neemt de derde prikronde tot minimaal eind mei in beslag. Ruim een half jaar nog dus, waar het virus zich echter niks van aantrekt.

Coronapil

Om die reden wijst Ikkersheim op de voordelen van de coronapillen. Deze komen volgens de planning begin 2022 op de markt. “Dat is een middel dat je inneemt zodra er geconstateerd is dat je corona hebt. Daarmee heb je 50% tot 90% minder kans om in het ziekenhuis te belanden”, vertelt de gezondheidseconoom aan radiozender BNR.

Of de pillen daadwerkelijk over anderhalve maand beschikbaar zijn hangt af van veel zaken. Zo moet het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) de medicijnen eerst goedkeuren. Het EMA kijkt op dit moment al naar de pil van farmaceut Merck. Volgens de planning zal het bureau binnen enkele weken ook de pil van Pfizer gaan onderzoeken.