Matthieu Peters en Rutger Meulman over het Delta Capita-traineeship

24 november 2021 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

In september startte Delta Capita in ons land met een nieuw traineeship, om starters een vliegende start te geven in de consultancy. Matthieu Peters en Rutger Meulman maken deel uit van de eerste lichting trainees. Ze blikken terug op hun eerste drie maanden en vertellen wat het programma hen tot op heden heeft opgeleverd.

Wat Meulman aantrekt in het traineeship, en Delta Capita in het bijzonder, is de steile leercurve die hij ervaart. “Tijdens het traineeship ga je aan slag met complexe opdrachten in de klantomgeving. Dit sprak mij erg aan omdat ik graag uitgedaagd word, zodat ik mijzelf elke dag verder kan ontwikkelen.”

Tot de klanten van Delta Capita behoren grote banken, verzekeraars en asset managers. Daar draaien de trainees volop mee in de reguliere opdrachten – zowel zelfstandig als in teamverband. Ze werken aan vraagstukken op het snijvlak van business operations, nieuwe wet- en regelgeving en technologie.
Matthieu Peters en Rutger Meulman over het Delta Capita traineeship

De Delta Capita-trainees worden voor hun rol klaargestoomd door middel van een intensief ontwikkelprogramma. “Tijdens het opleidingstraject van anderhalf jaar krijg je zowel vakinhoudelijke als consultancy- en persoonlijke vaardigheden aangeleerd”, vertelt Peters. “Daarnaast kan je altijd terecht voor hulp bij je buddy en je coach. Hierdoor kan je snel je eigen ontwikkeling monitoren en groei realiseren.”

“Ik heb wekelijkse gesprekken met zowel mijn manager als buddy”, vult Meulman aan: “Zij staan altijd klaar voor advies of support.”

En wanneer de trainees ergens even niet uitkomen, dan is een oplossing altijd dichtbij. Want, “Delta Capita is een typisch voorbeeld van een platte organisatie”, geven beide trainees aan. Bij het bureau heerst een cultuur, zo leggen ze uit, “waarin iedereen elkaar graag wil helpen en de lijntjes kort zijn, waardoor we met z’n allen tot het beste resultaat komen.”

Inhoud en fun

Het ontwikkelprogramma is meer dan enkel inhoudelijk aansprekend. Tijdens de zogeheten trainingsdagen komen de twee trainees bijeen met hun collega’s met als doel samen te leren, maar ook samen “fun” te beleven. Hierdoor bouwen ze ook een waardevolle band op met elkaar.

Peters: “We hebben tal van sociale activiteiten. Dit zorgt voor een gezonde balans met het werk. Je leert elkaar steeds beter kennen en hierdoor bouw je naar mijn mening een duurzame relatie op.”

Meulman voegt toe: “Het programma wordt gevolgd door zes trainees. Hierdoor begrijpen wij goed van elkaar waar iemand moeite mee heeft. Deze zaken bespreken wij ook onderling, met als gevolg dat we weer van elkaar leren. Overigens niet alleen tijdens de werkzaamheden en trainingen, maar ook in de ontspannen sfeer van een borrel of social event.”

Beide young professionals zijn vier dagen per week actief op een consultancyopdracht voor een grote bank. “Ik ben actief binnen de hypotheekafdeling van een bank”, vertelt Peters. “Hier ben ik onder andere bezig met implementatie van verschillende werkstromen op het gebied van klantinformatie en de begeleiding hierbij. De grootste leerervaring voor mij zit bij het stakeholdermanagement, aangezien vele partijen betrokken zijn.”

Meulman houdt zich bezig met een grote transformatie en migratie binnen de verzekeringstak van een bank. “Ik bekleed een bemiddelingsrol met betrekking tot het overzetten van verzekeringsproducten. Over de verschillende typen verzekeringen moet een oordeel gegeven worden – komen ze nog overeen met de belangen van de grootbank? Samen met collega’s geven wij een onderbouwd advies.”

Snel verantwoordelijkheid

Bij Delta Capita krijgen trainees al vanaf dag één verantwoordelijkheid om intern mee te bouwen aan de organisatie. Peters: “Naast mijn opdracht word ik bijvoorbeeld ook betrokken bij het verwerven van andere opdrachten en denk mee over nieuwe dienstverlening.”

Meulman mocht zelfs een maand ‘meelopen’ met de Benelux-CEO, Tom Kastelein. “Ik heb hem mogen helpen bij het schrijven van een nieuwe propositie. Hier heb ik geleerd over kansen in de markt en de kenmerken van een goede propositie. Daarnaast heb ik mogen ervaren hoe complex business development kan zijn.” Hij voegt toe: “Het leukste aan het traineeship is de afwisseling tussen het snel leren en de vele verschillende werkzaamheden.”

Het traineeship duurt 18 maanden. Het duo heeft daarmee nog een mooie weg te gaan. Toch kijken ze nu al tevreden terug op hun keuze. “Het is tot nu toe precies wat ik ervan had verwacht”, zegt Peters. Meulman vult aan: “Ik ben elke dag blij met de keuze die ik heb gemaakt en kijk uit naar de komende tijd!”