Nicole Heupers over enterprise leadership als vehikel voor verandering

09 november 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

“Ik houd wel van disruptie”, aldus Nicole Heupers, recent in dienst getreden als Senior Client Partner bij Korn Ferry.

Ze koos voor Korn Ferry vanwege de integrale aanpak waarin strategie wordt vormgegeven vanuit zowel de harde (organisatie-inrichting) als zachte kant (mensen en cultuur). Leiderschap is volgens Heupers toe aan vernieuwing omdat de continue verandering binnen organisaties begeleid moet worden. Met internationale klanten werkt ze hard aan ‘enterprise leadership’ om deze transformatie duurzaam te verankeren.

Heupers was eerder gestationeerd in Duitsland, waar ze als European Change Manager de opdracht kreeg om de energietransitie te begeleiden. Ze slaagde erin het topteam van de maatschappij te doen inzien dat de hiërarchische cultuur en het silo-denken belemmerende factoren waren in de executie van de strategie.

Nicole Heupers. Senior Client Partner, Korn Ferry

Soms zijn volgens Heupers “bold moves” nodig om bewustzijn te creëren over de cultuur en bestaande patronen te doorbreken. “Best spannend, want je wilt enerzijds veiligheid brengen en anderzijds kan het gaan schuren. Daar word ik niet nerveus van, ik ben niet bang buiten de lijntjes te kleuren”, geeft ze aan.

Zo richtte Heupers de top-300 meeting anders in: niet de directie maar jonge high potentials kregen een plaats op het podium, PowerPoint werd verboden en mobieltjes ingeleverd. “Zulke interventies zorgen voor de juiste setting voor verandering.”

Alleen managen op KPI’s?

De roep om enterprise leadership neemt volgens Heupers toe. Daar waar je vroeger wegkwam met het efficiënt managen van een businessunit en sturen op cijfers, moet de leider vandaag de dag tegelijkertijd vormgeven aan continue verandering. Performing en transforming gaan nu hand-in-hand en dat vergt een andere houding, gedrag en vaardigheden.

Zo is het creëren van commitment nog steeds belangrijk, maar moeten leiders ook kunnen inspireren met een duidelijk purpose. En leiders moeten zorgen voor een veilige structuur, maar tegelijkertijd optimale wendbaarheid nastreven.

Daarnaast vraagt nieuw leiderschap om een andere mindset. Mensen moeten bereid zijn uit hun comfortzone te stappen: risico’s nemen, nieuwe dingen proberen en durven fouten te maken. “De ontwikkeling van zo’n growth mindset staat centraal in de programma’s van Korn Ferry.”

Practice what you preach

Heupers heeft haar eerste 100 dagen er nog niet opzitten of haar werk-privébalans dreigt in gevaar te komen. En dat terwijl ze zich bij haar afscheid als Director Leadership Development bij Schouten Global, aanbieder van ontwikkelprogramma’s, anders had voorgenomen.

Daarom dwingt ze zichzelf voldoende ruimte in haar agenda te maken voor bezinning. “Je kunt niet bij klanten werkstress signaleren en het onderwerp vitaliteit bespreekbaar maken en daar zelf niet naar handelen.”

Haar scherpe observaties gebruikt ze om mensen een spiegel voor te houden. Ook zet ze haar creativiteit, authenticiteit en passie in om het beste uit mensen en organisaties te halen. Enterprise leadership gebruikt ze daarbij om duurzame verandering te realiseren bij haar klanten.