Werken bij Gupta: Direct impact realiseren door complexe problemen op te lossen

02 november 2021 Consultancy.nl 7 min. leestijd
Meer nieuws over

Aile van Huijstee en Alberto Falcone houden allebei van het oplossen van complexe problemen én willen graag impact realiseren. Deze combinatie vonden ze bij Gupta Strategists. Het strategiekantoor voor de zorgsector werkt altijd al aan projecten met grote maatschappelijke relevantie, maar Falcone en Van Huijstee begonnen ook nog eens midden in de coronacrisis, zodat ze onmiddellijk een bijdrage konden leveren aan uitdagingen die bijna dagelijks de krantenkoppen halen. We spraken ze over hun eerste jaar Gupta. 

Vlak voor het einde van 2020 verdedigde Aile van Huijstee in hartje Amsterdam haar proefschrift. Het was de culminatie van de vier jaar dat ze aan de hand van de variantie in synaptische responsen onderzoek deed naar synapsorganisatie en -plasticiteit. Geen idee wat dat betekent? Dan ben je ongetwijfeld niet de enige. Van Huijstee promoveerde binnen het vakgebied van de neurobiologie, niet bepaald makkelijke kost. 

Met de complexiteit die haar zo aanspreekt zat het dan ook wel goed, maar toch ontbrak er iets. “Het brein is ontzettend interessant én nog behoorlijk mysterieus – er is geen orgaan waar we zo weinig van weten”, begint Van Huijstee. “Dat vind ik nog steeds intrigerend. Desondanks heb ik besloten dat ik niet in de wetenschap wilde blijven. Ik miste de snelle impact van wat je doet.”
Aile van Huijstee en Alberto Falcone - Gupta Strategists

Terwijl Van Huijstee haar promotieonderzoek afrondde, liep Alberto Falcone in het kader van zijn afstudeeronderzoek stage in het Rotterdamse Erasmus MC, waar hij meewerkte aan de ontwikkeling van een kunstmatige kransslagader-op-een-chip. Wederom geen eenvoudige materie dus. 

Maar je raadt het al: ook hij zocht iets meer. “Het was ontzettend interessant”, legt hij uit, “maar tegelijkertijd ben je een jaar bezig met iets waar wel een scriptie uitkomt, maar wat in eerste instantie toch ook vaak op de plank komt te liggen. Dan moet je nog maar afwachten wat er nog mee gaat gebeuren.” 

Meteen terugzien wat je doet

Een voorliefde voor complexiteit en de wens om impactvol werk te doen – dat is wat de twee jonge talenten deelden. Daarnaast was er nóg een overeenkomst: beiden hadden ervaring opgedaan in de zorgsector, en dat was ze goed bevallen. Niet zo gek als je graag impact wil hebben op de samenleving. En ook niet zo gek dat ze allebei terechtkwamen bij Gupta Strategists, want daar komen complexiteit, impact en de zorgsector samen. 

“Bij Gupta kun je door mee te werken aan het oplossen van complexe uitdagingen bijdragen aan een betere zorgsector”, vertelt Van Huijstee. 

“Je werkt op kortlopende projecten en met het advies dat je aan het einde uitbrengt wordt meteen iets gedaan”, vult Falcone aan. “Dan zie je meteen het effect terug van wat je aan het doen bent.” 

De klappen van corona opvangen

Dat gold in het bijzonder gedurende de afgelopen anderhalf jaar, waarin de zorgsector meer dan ooit de maatschappelijke agenda domineerde. “De onderwerpen waar je overdag aan werkt zie je ’s avonds terug op het journaal”, aldus Van Huijstee. “Uiteraard was het een enorm zware periode voor ons land en de rest van de wereld, maar als je op zoek bent naar werk waarmee je iets bijdraagt aan de samenleving zit je wel meteen helemaal op je plek.” 

“Absoluut”, beaamt Falcone. “Het is mooi om in zo’n heftige tijd je bijdrage te kunnen leveren aan het goed blijven functioneren van de zorgsector.” 

“Je werkt op kortlopende projecten en met het advies dat je aan het einde uitbrengt wordt meteen iets gedaan”, vult Falcone aan. “Dan zie je meteen het effect terug van wat je aan het doen bent.”
– Alberto Falcone, Gupta Strategists

Zo werkten de twee starters bijvoorbeeld samen aan een project om de financiële klappen die de sector te verduren kreeg zo goed mogelijk op te vangen. “Corona zorgt niet alleen voor een enorme druk op de zorg, ook financieel heeft de sector het zwaar te verduren”, legt Van Huijstee uit. “De reguliere zorg moest afschalen én covidzorg is relatief duur. En dan heb je ook nog te maken met alle extra beschermingsmiddelen die nodig zijn en het afstand houden. Al met al is dat enorm duur voor zorginstellingen.” 

Dus moest er iets gebeuren. “Als er niet samen oplossingen werden gevonden zouden er echt instellingen gaan omvallen”, illustreert Van Huijstee. “Dat is het laatste wat je nu wilt. Daarom hebben de zorgaanbieders en zorgverzekeraars besloten dat ze de koppen bij elkaar moesten steken om dit samen op te vangen en daar een regeling voor zien te treffen. Dat proces hebben wij ondersteund. Dan voel je wel dat je met iets heel belangrijks bezig bent.” 

Meteen volop meedoen

En zoals de projecten waar Van Huijstee en Falcone in hun eerste jaar al aan konden werken meteen zichtbare impact hadden op de maatschappij, zagen ze ook hoe hun persoonlijke bijdrage direct impact had op het project. 

“Vanaf moment één kregen we zelf heel veel verantwoordelijkheid”, blikt Falcone terug. “We werden natuurlijk niet zonder reddingsboei in het diepe gegooid, maar konden wel meteen volop meedoen – van het opstellen van analyses tot het doen van presentaties en zelfs het leiden van meetings met klanten. Daardoor krijg je ook heel snel het vertrouwen om dingen zelf proactief op te pakken.”

"Het voelt echt als een voorecht om met z’n allen impact te maken in zo’n cruciale sector als de zorg.”
– Aile van Huijstee, Gupta Strategists

Creatief samenwerken op afstand

Corona had echter niet alleen grote gevolgen voor de zorgsector waar Gupta zich in beweegt, maar veranderde ook de manier waarop het bureau zelf zijn werk kan doen. Net als een groot deel van de beroepsbevolking werkt het 35-koppige team grotendeels vanuit huis. Dat brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Zeker als je start midden in coronatijd. 

“Dat was natuurlijk even anders dan normaal”, erkent Van Huijstee. “Maar tegelijkertijd wende het snel. Er zijn vanuit Gupta allerlei initiatieven opgestart om het leuk te houden. Zo had Alberto op een gegeven moment een wekelijkse ‘belwandeling-rotatie’ opgetuigd. Dan kreeg je aan het begin van de week de naam van een collega en sprak je met elkaar af om te wandelen en te kletsen. Daarnaast was er een digitaal diner waarin we in groepjes samen gingen eten.” 

“Het vergt iets meer aandacht en creativiteit, maar dan komen er ook wel leuke oplossingen uit”, geeft Falcone aan. “Ondanks corona heb ik dat belangrijke samenwerkaspect verrassend weinig gemist. Of je nou bij elkaar zit of op afstand, uiteindelijk ben je toch samen bezig een probleem op te lossen voor de klant.” 

Gezellige club mensen

Nu hun eerste jaar Gupta er bijna op zit kunnen Van Huijstee en Falcone dan ook zonder enig spoortje van twijfel vaststellen dat ze de ideale combinatie hebben gevonden bij het adviesbureau. 

“Je werkt samen met inspirerende mensen aan complexe, impactvolle projecten”, aldus Falcone. “Het is echt mooi om te zien hoeveel expertise Gupta in huis heeft. Doordat de focus zo scherp is hebben onze ervaren collega’s zoveel inhoudelijke kennis paraat. Bij elk project is er wel iemand te vinden die daar alles van weet. Dat is niet alleen goed voor de kwaliteit van het werk dat we leveren, maar we leren er zelf ook nog eens ontzettend veel van.” 

“Daarbij is het ook erg prettig dat het een relatief klein kantoor is”, voegt Van Huijstee toe. “Al na een paar maanden kende ik iedereen. Bovendien is het een platte organisatie waarin iedereens input vanaf het begin welkom is. En naast dat het allemaal onwijs slimme mensen zijn is het ook nog een hele hechte, gezellige club. Het voelt echt als een voorecht om met z’n allen impact te maken in zo’n cruciale sector als de zorg.”