Zorgsector is coronacrisis financieel goed doorgekomen

13 september 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De gezondheidszorgsector in ons land is het coronajaar 2020 financieel goed doorgekomen. Dat meldt Big Four-kantoor EY in een nieuw rapport.

De onderzoekers van het accountants- en adviesbureau analyseerden voor hun studie meer dan vierhonderd Nederlandse zorginstellingen – met een omzet van minimaal €5,0 miljoen. “Deze vertegenwoordigen circa 75% van de totale omvang van de Nederlandse gezondheidszorg”, aldus EY

Naar voren komt dat – in vergelijking met 2019 – het gemiddelde rendement van de gezondheidszorgsector afgelopen jaar 0,4% hoger lag. De omzetten van de zorginstellingen stegen volgens het onderzoek van EY gemiddeld genomen zelfs met 10% (ten opzichte van het boekjaar 2019).

Rendementsontwikkeling van zorginstellingen (links) en verzuimpercentage zorgpersoneel (rechts)

Maar hoe kan het dat de gezondheidszorgsector zo goed heeft gepresteerd tijdens het eerste jaar van de Covid-19 pandemie? Door de coronacrisis is immers een aanzienlijk deel van de niet-acute zorg vele maanden uitgesteld. Volgens EY komt dat door de steunpakketten van de overheid. “Deze hebben de Nederlandse gezondheidszorg overeind gehouden.” 

Niettemin is het ook mogelijk dat de huidige conclusies van het onderzoek moeten worden bijgesteld, benadrukt EY. Een groot deel van de zorginstellingen moet zijn jaarverslag namelijk nog inleveren. “Voorgaande jaren hebben aangetoond dat de late deponeerders het rendement vaak lieten dalen. […] Rond 1 oktober weten we meer en zullen we een update presenteren.” 

Keerzijde

Naast vele miljarden euro’s aan belastinggeld, staat tegenover de goede financiële resultaten van Nederlandse zorginstellingen ook een verhoogd verzuimpercentage van het zorgpersoneel. In 2020 nam dat percentage toe naar bijna 7%, aldus de onderzoekers van accountants- en adviesbureau in hun rapport.

“De Covid-19 pandemie heeft in heel Nederland gezorgd voor een forse toename van het verzuim en dat is in de gezondheidszorg niet anders. Het verzuim neemt binnen deze sector toe van 6,3% naar 6,9%. En eigenlijk valt dat in zekere zin nog mee. Wellicht heeft het collectieve verantwoordelijkheidsgevoel van de zorgmedewerkers daaraan bijgedragen.”