Vier zomerdeals van het Financial Due Diligence-team van Deloitte

31 augustus 2021 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het Financial Due Diligence-team van Deloitte kan nu al terugkijken op een drukke zomer. Een blik op vier opvallende deals die de afgelopen weken werden gesloten.

Siemens Mobility koopt Sqills

Met afstand de grootste deal waar de M&A-adviseurs van Deloitte aan werkten was de overname van ov-softwareleverancier Sqills door Siemens Mobility, de transportoplossingen-tak van de Duitse technologiereus. Met de deal was een slordige €550 miljoen gemoeid.

Sqills werd in 2002 opgericht in Enschede en levert een cloud-based systeem dat openbaarvervoersbedrijven helpt met hun kaartverkoop, reserveringen en inventarisbeheer. Het bedrijf bedient ruim dertig vervoerders in negen landen. De verwachting is dat dit klantenbestand de komende jaren snel zal groeien.

Vier zomerdeals van het Financial Due Diligence-team van Deloitte

“Ons aansluiten bij Siemens Mobility’s softwareportfolio voor intermodaal en connected reizen is een geweldige kans die Sqills in staat stelt om zijn plannen voor uitbreiding buiten Europa naar Azië-Pacific en Noord- en Zuid-Amerika door te zetten, evenals zijn lopende investeringen in team, product en bestaande langetermijnpartnerschappen met exploitanten”, stelt Bart van Munster, bestuurslid en medeoprichter van Sqills.

Het Financial Due Diligence-team van Deloitte dat bijdroeg aan de totstandkoming van de transactie bestond uit Sander Kralt, Bregje Huesmann-Beuting, Roën Blom, Marielle van Gelder, Tim Overgaauw, Vida Haenen, Anne de Jong en Thom Minekus.

Argos Wityu neemt meerderheidsbelang in Schenk Tanktransport

Met de deal tussen Schenk Tanktransport en Argos Wityu komt weer eens een groot transportbedrijf in handen van een private equity-firma. Sinds de oprichting in 1925 heeft Schenk zich ontwikkeld tot een logistieke partner gespecialiseerd in gassen en vloeistoffen. Met meer dan 1.600 werknemers in dienst realiseert het bedrijf een omzet van ruim €200 miljoen.

In de complexe logistieke processen waar Schenk zich op richt speelt duurzaamheid een steeds belangrijkere rol. Vandaag de dag heeft het bedrijf naar eigen zeggen “een toonaangevende positie in de markt” op dit gebied. Met de deal willen Argos en Schenk voortbouwen op deze positie en mede vormgeven aan een duurzame logistieke sector. Ook willen ze het netwerk van het transportbedrijf verder uitbouwen.

“We zijn ervan overtuigd dat Argos Wityu de geschikte partner is om onze positie als marktleider te handhaven en tegelijkertijd vorm te helpen geven aan de aanhoudende consolidatietrend op de markt”, aldus de broers Harry en Arjan Schenk, die samen leiddinggeven aan het familiebedrijf.

Deloitte’s financial due diligence-expertise werd geleverd door een team bestaande uit Corjan Kuip, Bart Beemster, Jens Noppe en Ilse Bouwmeester.

Rotom krijgt kapitaalkrachtige investeerder

Ook Rotom Europe, een bedrijf dat pallets en metalen rolcontainers produceert en verhuurt, is sinds kort in handen van een private equity-investeerder. Het Belgische Waterland heeft een meerderheidsbelang genomen in het bedrijf uit Son (boven Eindhoven), dat met 26 vestigingen en zo’n 500 medewerkers door heel Europa grote post- en logistiekbedrijven bedient zoals Amazon, PostNL, Deutsche Post, DHL en UPS.

Met behulp van de financiële slagkracht van Waterland wil Rotom zijn huidige omzet van €140 miljoen binnen vijf jaar meer dan verdrievoudigen naar zo’n €500 miljoen. Door overnames en autonome groei moet het netwerk in de bestaande Europese markten worden uitgebreid. Daarnaast wil het bedrijf ook de Scandinavische, Italiaanse en Oost-Europese markt gaan betreden.

Vanuit Deloitte waren Corjan Kuip, Erik de Jong, Ruben Boutens en Frank van der Wal betrokken bij de uitvoering van de financiële due diligence.

Raja Group neemt Viking en Office Depot over

Met de verkoop van Office Depot Europe heeft private equity-bedrijf Aurelius de laatste onderdelen van het kantoorartikelen- en meubilairbedrijf en het bijbehorende merk Viking van de hand gedaan. Gedurende de afgelopen drie jaar verkocht het al de activiteiten in Zuid-, Oost- en Noord-Europa. Nu zijn ook de overgebleven onderdelen in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Nederland en België afgestoten.

De activiteiten zijn overgenomen door Raja Group, dat met een aanwezigheid in achttien Europese landen en 3.000 medewerkers de Europese marktleider is in de distributie van verpakkingsmaterialen. Sinds 2019 is het dankzij de overname van de activiteiten van Staples Europa ook een belangrijke speler op de markt voor kantoorbenodigdheden en kantoormeubelen. Met de overname van Office Depot en Viking wordt deze positie verder versterkt.

Het Financial Due Diligence-team van Deloitte dat de totstandkoming van de deal ondersteunde bestond uit Corjan Kuip, Maurice Op Heij, Jossi De Bruijn, Fabian Brand en Martijn Hoogendam.