Nederlandse hypotheekmarkt koelt iets af in tweede kwartaal

05 augustus 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel

Na een verhit – volgens velen zelfs oververhit – eerste kwartaal, is de Nederlandse hypotheekmarkt iets afgekoeld in het tweede kwartaal. Vooral met dank aan de iets meer terughoudende starters, blijkt uit onderzoek van adviesbureau IG&H.

In het eerste kwartaal van dit jaar werden 112.000 hypotheken afgesloten, goed voor een totale hypotheekomzet van zo’n €40 miljard. In de maanden april tot en met juni is dit getal gedaald naar €37 miljard, verspreid over 109.000 hypotheken. De daling is volgens de gegevens van IG&H een gevolg van de verminderde koopwoede van starters en het lagere aantal doorstromers.

Het aantal starters daalde met maar liefst een kwart (24,9%) ten opzichte van het eerste kwartaal. “Voor starters heeft dit vooral te maken met de wijziging in de overdrachtsbelasting”, legt Joppe Smit van IG&H uit. Dat zit als volgt: tot 1 april 2021 konden starters voor alle woningen gebruikmaken van de startersvrijstelling. Sinds 1 april wordt de startersvrijstelling beperkt tot woningen met een waarde van onder de 4 ton.

Hypotheekmarktontwikkeling - Q2 2021

Het aantal mensen dat doorstroomde – van een bestaande hypotheek naar een nieuwe hypotheek voor een nieuw huis – nam met 12,9% af. Met een totaal van 45.000 hypotheken lag het niveau in kwartaal twee zelfs 7,1% lager dan in het tweede kwartaal van 2020. Smit: “Deze stagnatie zorgt er ook voor dat het aantal aangeboden woningen door mensen die doorstromen naar een nieuwe woning daalt.”

Het aantal over- en bijsluiters steeg als enige wel ten opzichte van het eerste kwartaal en komt dicht bij het aantal doorstromers. Deze categorie hypotheekafnemers vertegenwoordigt zo’n 29% van het totaal (41.000 hypotheken).

Aantal hypotheken per type sluiter

Hypotheekverstrekkers

Meer dan de helft van de leners kiest voor een bank als hypotheekverstrekker, waarbij grofweg de helft kiest voor een van de drie grootbanken – ABN Amro, ING en Rabobank. Deze banken waren echter minder in trek in het afgelopen kwartaal.

“Zij doen het normaal gesproken met name goed onder starters en doorstromers en zagen daarom hun marktaandeel in Q2 relatief hard dalen als gevolg van de daling bij deze typen sluiters”, aldus Smit.

De (in Nederland) kleinere spelers Allianz, Syntrus Achmea, BLG Wonen en Vista zagen hun marktaandeel daarentegen stijgen.

IG&H houdt al jaren de Nederlandse hypotheekmarkt nauwlettend in de gaten. Het consulting- en technologiebedrijf helpt klanten in de hypotheekketen met hun strategische vraagstukken. Daarnaast is het bureau actief in de retail-, financiële en gezondheidszorgsector.