Bedrijven nog niet voorbereid op nieuwe duurzaamheidsregels

10 augustus 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Veel ondernemingen in ons land voldoen nog niet aan de nieuwe duurzaamheidsregels van de Europese Unie (EU). Dat blijkt uit onderzoek van accountants- en adviesbureau KPMG. 

Vanaf 2023 gaan de nieuwe duurzaamheidsrichtlijnen – gebundeld in de zogeheten Corporate Sustainability Reporting Directives (CSRD) – van de EU in. Deze verplichten bedrijven met meer dan 250 medewerkers om in hun jaarverslagen meer inzicht te geven in de impact van hun activiteiten op de gehele maatschappij.

Hoewel de nieuwe regels pas over anderhalf jaar ingaan, hebben ze nu al invloed op de dagelijkse operatie van bedrijven. “Als een onderneming vandaag besluit een nieuwe fabriek te bouwen of zonnepanelen uit het buitenland te halen, moet op de langere termijn helder zijn wat de impact daarvan is op mens, milieu en samenleving”, zegt Wim Bartels, partner binnen de duurzaamheidstak van KPMG

Nederlandse bedrijven voldoen nog niet aan duurzaamheidsregels

Status quo

De nieuwe duurzaamheidsrichtlijnen zijn volgens schattingen van de EU van toepassing op 75% van de Europese economie (zo’n 50.000 bedrijven). Naar verwachting zullen in Nederland vanaf 2023 ongeveer 1.000 bedrijven te maken krijgen met de nieuwe regels, stelt KPMG na een eigen berekening.

Maar zijn bedrijven al voorbereid op deze wetswijziging? Voor hun onderzoek namen de experts van KPMG de top 25 beursgenoteerde bedrijven en 25 grootste niet-beursgenoteerde ondernemingen in Nederland onder de loep. 

De belangrijkste conclusie: geen enkel bedrijf voldoet in zijn geheel aan de CSRD-richtlijnen. Zo voldoet circa 60% momenteel ten dele aan de nieuwe EU-duurzaamheidsregels, bijna 30% aan slechts enkele, terwijl ruim 10% van de bedrijven aan geen een richtlijn voldoet. 

Ook kansen op de loer

Omdat de CSRD-richtlijnen op dit moment al invloed hebben op ondernemingen is het volgens KPMG zaak om zo snel mogelijk over te gaan tot actie. En dat geldt niet alleen voor bedrijven, benadrukt Bartels. “Overheidsinstanties moeten bedrijven helpen met de implementatie van de nieuwe EU-regels. Dit om te voorkomen dat de CSRD een nieuwe papieren tijger worden.” 

Niettemin biedt de nieuwe duurzaamheidswetgeving ook kansen. “Handelen op basis van meer inzicht leidt tot innovatie”, vervolgt Bartels. “Daarmee wordt werkgelegenheid gestimuleerd en kennis en talenten verder verrijkt. Uiteraard moet daarbij het risico van greenwashing worden bewaakt.”