Nieuwe leerlijn en certificering van start voor CDD-analisten

27 juli 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Drie partijen met een staat van dienst in de financiële sector – Delta Capita, Brunel en Lindenhaeghe – hebben hun expertise gebundeld om een nieuwe leerlijn op te zetten binnen de wereld van financial crime.

Samen leiden de partijen een nieuwe groep gecertificeerde poortwachters op: de Erkend CDD Analisten. Met het initiatief spelen Delta Capita (een adviesbureau), Brunel (een detacheerder) en Lindenhaeghe (een opleider) in op de groeiende vraag naar goed opgeleid en gekwalificeerd CDD-personeel.

CDD staat voor customer due diligence en is tegenwoordig een van de meest gevraagde beroepen in de financiële sector. CDD-analisten zijn specialisten die klanten van financiële instellingen en hun transacties onder de loep nemen, met als doel om ervoor te zorgen dat alles volgens de regels verloopt.

Nieuwe leerlijn en  certificering van start  voor CDD-analisten

Omdat CDD-dossiers behoorlijk complex kunnen zijn, staan CDD-analisten ook wel bekend als ‘detectives’, die meehelpen financieel-economische criminaliteit op te sporen.

“De behoefte aan CDD-personeel om gericht klanten te onderzoeken en geldstromen te bewaken neemt alsmaar toe. Dit zien we vooral bij de grootbanken, als belangrijke poortwachters van het financiële systeem, maar zeker ook bij andere instellingen”, zegt David Zwarts, die leidinggeeft aan de Academy van Delta Capita.

Xavier Hardy, Businessline Directeur Finance en Risk bij Brunel, herkent de vraag vanuit de markt. “Onze klanten schreeuwen om goed compliance-personeel.”

Kwaliteit

Een van de uitdagingen in de huidige markt is dat er weinig controle zit op de kwaliteit van CDD-werk en professionals. Bij managers zorgt dit voor onrust, omdat het thema de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een belangrijk agendapunt binnen bestuurskamers.

Geen instelling wil het risico lopen om niet compliant te zijn met wet- en regelgeving – gezien het prijskaartje dat hier aan gekoppeld is (boetes) of vanwege de mogelijke reputatieschade die bedrijven hierdoor kunnen oplopen.

Zwarts: “Het is lastig om zo te bepalen of iemand over de juiste kennis beschikt. Met het ontwikkelen van kwalitatief hoogstaande trainingen en het opleiden van gecertificeerde CDD-analisten willen we daar verandering in brengen.”

Een certificeringstraject heeft nog een voordeel – het zorgt ervoor dat kennis richting de toekomst kan worden geborgd. “Want het moet volgend jaar ook nog goed zijn. Zonder een gedegen register en een actualiteitseis zegt een diploma niet zoveel”, legt Hardy uit. “Op deze manier wordt gewaarborgd dat specialisten hun kennis van de relevante wet- en regelgeving up-to-date houden.”

Ewald Bary, algemeen directeur van Lindenhaeghe, geeft aan: “Dit is een schitterend initiatief dat de financiële markt beter en veiliger gaat maken. Het kennisgat dat de afgelopen jaren ontstaan is, wordt op deze manier door compliance-poortwachters gedicht en door de kwaliteitscontrole op de titel ook dichtgehouden.”

Vastgelegd in het register

De titel Erkend CDD Analist wordt vastgelegd in het register van Examenadviesburo nadat een kandidaat de Opleiding CDD Professional heeft afgerond en geslaagd is voor het Erkend Examen CDD Analist. Het diploma wordt geldig gehouden met jaarlijks verplichte educatie op het snijvlak van CDD, KYC en compliance.