AI van grote meerwaarde voor finance-afdelingen

13 juli 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Bedrijven waarvan de financiële afdeling kunstmatige intelligentie (AI) inzet presteren aanzienlijk beter dan hun concurrenten die geen gebruikmaken van deze technologie. Dat is een van de conclusies van een onderzoek van Unit4.

Zo zegt ietsje minder dan de helft van de bedrijven (47%) waarbinnen finance-afdelingen gebruikmaken van AI sterk te presteren, terwijl slechts 28% van de organisaties waarbinnen finance-afdelingen géén AI inzetten laten weten het goed te doen, aldus de onderzoekers van Unit4

“Kunstmatige intelligentie staat volop in de belangstelling van financiële afdelingen over de hele wereld”, zegt Gordon Stuart, werkzaam bij Unit4 als CFO. “Steeds meer bedrijven zijn ervan overtuigd dat deze technologie een positieve impact heeft op de prestaties van hun organisaties. Ons onderzoek wijst bovendien uit dat die overtuiging waar is.”

Unit4: AI van grote meerwaarde voor finance afdelingenVolgens Stuart moet de wereld zich eveneens realiseren dat AI meer is dan een techniek om processen te automatiseren. “AI kan finance professionals helpen om in een meer strategische rol te stappen, waarbij ze data analyseren en de bevindingen vertalen naar zinvolle inzichten die relevant zijn voor organisaties. Op die manier kunnen ze helpen om de financiële bedrijfskoers te bepalen.” 

Meer betrokken bij strategie en besluitvorming

Dat AI – zoals Stuart oppert – de taken van finance-experts zal gaan veranderen, wordt onderkend door de meerderheid van de ondervraagden (ruim 1.800 senior finance executives). Zo verwacht 62% van hen dat finance professionals in de nabije toekomst meer betrokken zullen worden bij het strategie- en besluitvormingsproces. 

Dat er rolveranderingen in het verschiet liggen, betekent echter niet dat iedereen hier reeds op is voorbereid. Zo zegt maar liefst 82% van de respondenten dat financiële professionals hun vaardigheden de komende tijd moeten bijspijkeren om aan de nieuwe werkeisen te kunnen voldoen.

Niet voor niets laat ongeveer 75% van de ondervraagden weten plannen te hebben gemaakt om hun finance professionals en zichzelf het komende jaar bij te laten scholen op het gebied van AI, machine learning, coding, data-analyse en data science.

Maar dat is volgens respondent Georgina Kossivas – CFO bij een kernenergiebedrijf – niet voldoende. “Uit onze ervaring blijkt dat als financiële professionals een meer strategische rol willen vervullen, ze ook over zakelijke en leiderschapsvaardigheden moeten beschikken om te bepalen aan welke zaken hun bedrijf prioriteit moet geven om te slagen.” 

Communicatievaardigheden zijn volgens Kossivas eveneens zeer belangrijk voor finance professionals. “Hiermee kunnen ze inzichten die ze hebben verzameld met AI op de juiste manier aan besluitvormers presenteren. Om als organisatie de AI-investeringen ten volle te benutten is het dus belangrijk dat finance professionals deze communicatievaardigheden ontwikkelen.”