Aedes lanceert digitale zelfscan voor inkoopgroeimodel

05 juli 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Veel woningcorporaties hebben de ambitie om de volwassenheid van hun inkoopafdeling naar een hoger niveau te tillen. Met behulp van een nieuwe digitale zelfscan kunnen corporaties eenvoudig inzicht krijgen in waar ze momenteel staan en welke stappen ze kunnen zetten om vooruitgang te boeken. 

Woningcorporaties investeren jaarlijks miljarden en hierin speelt de inkoopafdeling een belangrijke rol. Inkoop overziet de aanschaf van alle benodigde producten en materialen voor bijvoorbeeld het onderhoud, en de inhuur van extern personeel en leveranciers die diensten verrichten. 

Vanwege dit inkoopintensieve karakter van corporaties is inkoopvolwassenheid een belangrijk thema op de bestuursagenda. Met het opschroeven van de efficiency en effectiviteit van inkoop kunnen immers forse besparingen worden gerealiseerd en kan de dienstverlening aan klanten en leveranciers verder worden verbeterd.Aedes Inkoopgroeimodel

Om woningcorporaties te helpen met het in kaart brengen van hun inkoopvolwassenheid lanceerde Aedes (de branchevereniging van woningcorporaties) in mei het zogeheten Aedes Inkoopgroeimodel. Dit model is ontwikkeld op basis van het inkoopvolwassenheidsmodel van hoogleraren Arjan van Weele en Frank Rozemeijer, en is samen met inkoopautoriteit Gerco Rietveld specifiek voor corporaties gemaakt. 

Het model onderscheidt zes fasen van inkoopvolwassenheid: van (kleine) corporaties zonder inkoper of met een inkoper in een ondersteunende functie tot corporaties die al sterk geprofessionaliseerd zijn, onder andere met professioneel opdrachtgeverschap en ketenmanagement.

Digitale zelfscan

Ter aanvulling op het Aedes Inkoopgroeimodel is nu de digitale zelfscan uitgebracht. Deze is ontwikkeld door inkoopadviseur Adjust Consulting en geeft corporaties een beeld van hun eigen performance. “Het invullen van de scan maakt duidelijk ‘waar sta ik nu, wat zijn mijn ambities en wat moet ik doen om verder te komen’”, legt Gerco Rietveld uit. 

De digitale zelfscan invullen kost tussen de 10 en 15 minuten en levert corporaties “een concreet advies om een hoger niveau van inkoopvolwassenheid te bereiken”. Dat advies bestaat uit een aantal bouwstenen, met per bouwsteen concrete tips om de inkoopfunctie professioneler in te richten.

Sinds de lancering hebben verschillende woningcorporaties de tool ingevuld, waaronder Staedion. Agata Szmidt-van Krieken, categoriemanager bij de Haagse corporatie zegt hierover: “Complimenten, wat een professioneel en uitgebreid instrument is dit geworden!” 

Guido Winnink, directeur bij Adjust Consulting, laat weten “trots te zijn dat het bureau een bijdrage mocht leveren aan zo’n belangrijk instrument voor de sector.”