Marijn Spruit sluit zich als Associate Partner aan bij Boer & Croon

05 juli 2021 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

Na een kleine drie decennia Shell heeft Marijn Spruit dit jaar zijn eigen bedrijf Lasting Solutions opgericht, waarmee hij interim-managementdiensten biedt gericht op de energietransitie. Hij heeft zich nu als Associate Partner verbonden aan Boer & Croon.

Nadat Marijn Spruit in 1992 met zijn masterdiploma de TU Delft uitliep begon hij zijn professionele carrière bij Shell, en het zou tot afgelopen december duren voor hij afscheid nam bij de olie- en gasreus.

“Ik heb bijna 29 jaar lang voor Shell gewerkt, in een groot aantal verschillende banen in binnen- en buitenland”, blikt hij terug. Na een aantal technische functies vervulde hij verscheidene managementrollen, waarbij hij onder meer in Kazachstan leidinggaf aan een groep van 3.000 mensen.

Marijn Spruit, Boer & Croon

“Doordat ik op verschillende locaties in de wereld heb gewerkt, bijvoorbeeld in Qatar, ben ik in aanraking gekomen met veel culturele verschillen. Een Nederlander zal bijvoorbeeld veel sneller een discussie aangaan met zijn baas, terwijl dat voor een Kazakh of een Nepalees door de hiërarchische verhoudingen bijna ondenkbaar is.”

“Ik heb geleerd dat om het maximale uit werknemers uit verschillende culturen te halen, je een ondersteunende en open leiderschapsstijl moet hanteren. Daarnaast heb ik geleerd dat het belangrijk is om te luisteren naar de feedback die mensen je geven. Al die ervaringen en lessen hebben mij en mijn leiderschapsstijl uiteindelijk gevormd tot wat het nu is, en wie ik nu ben.”

In die leiderschapsstijl staan creatieve curiositeit, vertrouwen, waardering en ‘getting things done’ centraal, zo geeft hij aan. “Ik probeer enerzijds scherp te zijn, nieuwe dingen te vinden en breder dan alleen de opdracht te kijken, tegelijkertijd probeer ik mensen te betrekken en te enthousiasmeren. Ik geloof dat het betrekken van werknemers op een positieve manier leidt tot meer motivatie en betere resultaten. Dat is dus echt heel belangrijk voor mij.”

“Daarnaast is binnen mijn leiderschapsstijl het maximale uit mensen krijgen essentieel”, vervolgt hij. “Ik ben namelijk van mening dat meer mensen ook daadwerkelijk meer weten. Verder ben ik een echte doener die graag zaken in gang wil zetten, en wil afronden. Actie is een kernbegrip met betrekking tot wat ik wil, en in die zin ben ik dan ook zeker veeleisend.”

Blijvende verandering in gang zetten

Naast deze leiderschapsstijl heeft Spruit gedurende al die jaren ook een duidelijke passie ontwikkeld: “Het in gang zetten van veranderingen, bijvoorbeeld met betrekking tot de energietransitie, en ervoor zorgen dat de resultaten blijvend zijn. Dit realiseer ik door niet alleen te denken in processen, maar ook rekening te houden met de verschillende culturen binnen de organisatie.”

“We zijn in zekere zin gelijkgestemden, maar wel met hele verschillende achtergronden, en dat maakt Boer & Croon zo leuk.”

Vanuit zijn nieuwe bedrijf Lasting Solutions heeft hij zich daartoe aangesloten bij het Associate Partner-team van Boer & Croon. “Ik heb via Boer & Croon mijn eerste opdracht als zelfstandige binnengehaald, dus dat is heel fijn. Ik merk ook dat mijn mede-Associate Partners mij graag willen helpen aan nieuwe opdrachten, en aan de opdracht waarmee ik bezig ben.”

“Dat laatste is voor opdrachtgevers ook prettig, omdat de oplossing voor het probleem daardoor blijvender is. Door die hulp die je van mensen krijgt en de gelijkgestemdheid die ik eerder heb genoemd, voelt het echt als een ontzettend warm bad waarin ik ben terechtgekomen.”

Hij is zeer te spreken over de opzet van het Associate Partners-team, waardoor hij in aanraking komt met vele andere ervaren managers. “Bovendien brengen al die mensen hun eigen passie en kennis mee om zaken aan te pakken of te veranderen in de interim-managementomgeving. We zijn in zekere zin gelijkgestemden, maar wel met hele verschillende achtergronden, en dat maakt Boer & Croon zo leuk.”

Met z’n allen meer gedaan

Dat betekent niet dat Spruit geen ruimte ziet voor verbetering. “Ik ben van mening dat Boer & Croon meer mag laten zien dat zij meegaan met de maatschappelijke trends, zoals het tegengaan van verspilling of de energietransitie.”

Laat dat nou net zijn waar hij zich op richt. “Bij Boer & Croon werk ik nu met een groep mensen, waaronder Partner Haico Spijkerboer, aan de ontwikkeling van een plan met betrekking tot duurzaamheid. We proberen actief richting te geven op het gebied van duurzaamheid. Het is natuurlijk de vraag hoe het zich zal ontwikkelen in de toekomst, omdat iedereen tussendoor ook aan opdrachten werkt, maar ik ben van mening dat dit thema voor alle stakeholders belangrijk is en zou moeten zijn.”

En ook buiten zijn werk om speelt duurzaamheid een belangrijke rol in zijn leven. “In mijn eigen huis bijvoorbeeld heb ik goede isolatie, zonnepanelen op het dak, weinig verspilling et cetera, maar dat is allemaal op kleine schaal. Het gaat uiteindelijk om de multiplier, hoe krijgen we met zijn allen meer gedaan? Ik hoop dat mensen zich de komende tijd veel bewuster gaan worden van de noodzaak tot verbetering van de wereld op het gebied van klimaat.”