Boer & Croon versterkt Associate Partner-team met Rob Brakenhoff

21 juni 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Voormalig Sandd-CEO Rob Brakenhoff heeft zich aangesloten bij het Associate Partner-team van Boer & Croon. Als interim-CEO/COO gaat de doorgewinterde bestuurder organisaties helpen met “complexe en urgente klussen”.

Wat als je eindelijk je opleiding hebt afgerond, en je komt erachter dat dat felbegeerde diploma niet meer waard is dan het papiertje waarop het is afgedrukt? Het overkwam Rob Brakenhoff, die afstudeerde als reproductiefotograaf en graficus vlak voordat de scanner werd geïntroduceerd.

Het klinkt wellicht als een nachtmerrie, maar voor Brakenhoff was het de start van een mooie en afwisselende carrière, die hem bracht van de luchtvaartsector tot de zorg en van de elektronica tot de post- en pakketbezorging. “Achteraf ben ik daar best dankbaar voor”, kan Brakenhoff inmiddels dan ook concluderen over het achterhaald raken van zijn oorspronkelijke plannen.

Rob Brakenhoff, Boer & Croon

Na wat omzwervingen kwam hij in 1997 terecht bij Mailprofs, onderdeel van het toenmalige PTT Post. Vervolgens kreeg hij de kans deel te nemen aan het management development-programma van KLM. Hij bleef vijf jaar bij de koninklijke vlieger, waarna hij overstapte naar een commerciële rol bij kopieermachinemaker OCÉ. In 2005 kreeg hij een directiepositie bij de Amsterdamse werkvoorzieningsorganisatie Pantar.

“Pantar was tien jaar eerder als stichting verzelfstandigd en kon bedrijfsmatig en commercieel wel een impuls gebruiken”, vertelt Brakenhoff. “Met een directieteam van vijf uit het bedrijfsleven met complementaire kwaliteiten kregen we het lek boven, en hebben we de organisatie die uit vier werkmaatschappijen bestond uiteindelijk samengevoegd. Na afronding van dit traject na zes jaar was het tijd voor wat anders.”

PostNL wakker schudden

Die nieuwe uitdaging vond hij in 2011 met behulp van de toenmalige executive search consultant Haico Spijkerboer, nu Partner bij Boer & Croon. Spijkerboer bracht Brakenhoff in contact met de RvC van postbezorger Sandd.

“PostNL uit de slaap wekken en hard de concurrentie aangaan”, herinnert Brakenhoff zich de missie die Sandd zichzelf had gegeven. Als COO kreeg hij de opdracht om de operatie op orde te brengen en te zorgen dat de bedrijfsvoering voorspelbaar werd. “En denk niet dat je terecht komt in een gespreid bedje!”, werd hem daarbij beloofd.

“In mijn loopbaan heb ik ervaren hoe belangrijk het is om te luisteren naar werknemers en hun kennis te gebruiken om problemen op te lossen.”

In 2017 promoveerde hij tot CEO. Twee jaar later begon de overname door PostNL. “Dat is best ingewikkeld”, blikt hij terug. “We hebben ook interesse voor overname gehad uit het buitenland. Van partijen die ons aanboden miljoenen te investeren om de concurrentie op te voeren. Maar wat ze eigenlijk wilden bereiken, is door de concurrentiekracht op te voeren de beurswaarde van PostNL te laten zakken. Om vervolgens deze onderneming voor een appel en een ei over te nemen. Het ging ze om pakketten en niet om het postbedrijf. En dat was uiteindelijk niet onze intentie.”

Nadat de overname was afgerond adviseerde Brakenhoff nog een halfjaar op het PostNL-hoofdkantoor in Den Haag over de integratie van beide bedrijven. “Adviseren is iets anders dan de CEO zijn”, zegt hij met een glimlach. “Al met al was het een erg boeiende en leerzame periode.”

Zoveel succesverhalen

Dit voorjaar is Brakenhoff begonnen aan een nieuw hoofdstuk in zijn carrière. Zijn kennis en ervaring zet hij nu in als adviseur en coach van startups. Vanuit Boer & Croon is hij als CEO/COO beschikbaar voor interim-opdrachten.

“Complexe en urgente klussen, waar veel politieke en maatschappelijke stakeholders zijn”, licht hij toe. “In mijn loopbaan heb ik ervaren hoe belangrijk het is om te luisteren naar werknemers en hun kennis te gebruiken om problemen op te lossen. De lean-methode kan een succesvolle methode zijn om mensen te motiveren en plezier te geven in hun werk. De dialoog aangaan in plaats van ‘doe nu maar gewoon wat je gezegd wordt’. Er zijn zoveel succesverhalen.”