Lara Habold en Barbara Tip over werken bij Coppa

28 mei 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Lara Habold en Barbara Tip zijn beiden negen maanden geleden als business consultant gestart bij Coppa. De twee consultants vertellen over wat ze zoal doen en waarom ze zo op hun plek zitten bij het inkoopadviesbureau. 

“Ik acteer op het kruispunt zorg, inkoop, business en technologie”, trapt Lara af, die een master behaalde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Een erg breed speelveld, met als gevolg dat business consultants bij Coppa werken aan een breed scala aan projecten. De rode draad in het werk van de adviseurs is het verbeteren van de bedrijfsvoering van organisaties. 

Dit begint bij advies, legt Barbara uit. Coppa adviseert opdrachtgevers in de overheid, zorg en het onderwijs. Bijvoorbeeld over hoe ze hun inkoopafdeling kunnen professionaliseren, inkoopkosten kunnen besparen of hoe ze hun duurzaamheidsdoelstellingen kunnen realiseren, door zich meer bezig te houden met circulair en maatschappelijk verantwoord inkopen. 

Lara Habold en Barbara Tip, Coppa

“Zo heb ik inmiddels voor twee ziekenhuizen gewerkt en voor vier zorginstellingen, vooral op het inkoopvlak”, geeft Lara aan. Wat ze in de praktijk doet? “Ik heb zowel aan de tactische kant als operationele kant van inkoop gewerkt”, legt ze uit. “Denk aan het uitvoeren van spendanalyses, het onder de loep nemen van contractmanagement, het doorlichten van de processen of operationele ondersteuning.” 

Uitgebreid trackrecord

Ook Barbara heeft al verschillende afgeronde opdrachten op haar palmares staan. “Ik hou me momenteel bezig met het contractmanagement binnen een gemeente, een stukje operationele inkoop bij een ziekenhuis, tactische inkoop bij een ziekenhuis en een stukje aanbesteden voor een zorgorganisatie.”

Zowel Lara als Barbara geeft aan de afwisseling te waarderen tussen de “hands-on ervaring die ze in de operatie doen en de strategische en tactische vraagstukken”. Vooral aan het begin van hun carrières was het leerzaam om met de voeten in de modder te staan. Een goede consultant moet immers de juiste vertaalslag kunnen maken tussen strategie en de werkvloer.

“Zo heb ik veel meegekregen over inkoopsystemen en het bijhouden van data”, vertelt Barbara. “Dit zorgt ervoor dat ik beter doorheb hoe bijvoorbeeld een contract, bestel- of factuurmodule in elkaar zit en hoe dit geoptimaliseerd kan worden.” Lara vult aan: “De kennis van de operationele inkoop en inzicht in de inkoopmodules binnen de softwarepakketten bieden een stevig fundament voor de overige werkzaamheden.”

Geen dag hetzelfde

De diversiteit aan taken en vraagstukken betekent dat geen dag hetzelfde is bij Coppa. “De ene dag voer ik een analyse uit, de andere werk ik mee aan een adviesrapport, en weer een andere dag werk ik aan het optimaliseren van de processen of bepaalde systemen”, vertelt Lara. Barbara beaamt dit, en geeft aan dat ze zo een “steile leercurve” heeft ervaren in haar werk.

De twee young professionals voelen zich dan ook meer dan thuis bij Coppa. “Met Coppa als werkgever heb je alle ruimte om jezelf te ontwikkelen en snel kennis op te doen van verschillende organisaties en vakgebieden”, stelt Barbara. “Het is een heel dynamisch bedrijf en als je wil kan je overal een kijkje in de keuken nemen. Dit maakt het voor mij een goede werkgever. Ook heb je de vrijheid om je uren zelf in te richten en krijg je veel verantwoordelijkheid.”

Lara waardeert het vertrouwen en vooral de autonomie die zelfs jonge adviseurs krijgen. “Hoe je dagen worden ingevuld hangt af van het project. Daarin hebben we als business consultants best wat vrijheid”, waaraan ze snel toevoegt: “Zolang de klant tevreden is.” 

Dit reikt echter nog verder dan alleen klantwerk. Ook intern kunnen professionals hun steentje bijdragen aan thema’s waar hun hart sneller van gaat kloppen. “Ik hou me bijvoorbeeld veel bezig met duurzaamheid, zowel binnen Coppa als in de ontwikkeling van onze proposities”, zegt Lara. “Ik krijg de ruimte om redelijk wat dingen zelfstandig op te pakken en krijg hierbij vertrouwen wat betreft mijn ideeën!”