Meeste bedrijven in goedlopende sectoren verbeteren winstmarges
De coronacrisis zorgt voor oplopende verschillen in de winstgevendheid van grote bedrijven. Waar sommige firma's het extreem zwaar hebben, hebben andere partijen in goedlopende sectoren hun winst juist (fors) zien toenemen.
Dat blijkt uit de jaarlijkse ‘Global Pricing Study’ van Simon-Kucher & Partners. Het pricing en strategy consultancykantoor ondervroeg voor zijn analyse circa 2.200 organisaties actief in 36 bedrijfssectoren in meer dan 25 landen en concludeert dat er aanzienlijke sectorbrede verschillen zitten in de financiële prestaties van deze bedrijven.
Uit de data komt naar voren dat meer dan de helft van de bedrijven hun omzet hebben weten op te schroeven. Zes op de tien bedrijven zeggen vorig jaar hun winstmarges te hebben verbeterd. Niet verrassend echter is dat deze goed presterende bedrijven vooral actief zijn in de sectoren software, bouw, logistiek, chemie, internet en groothandel – branches die door wisten te draaien (of zelfs profiteerden) tijdens de crisis.
Softwarebedrijven steken met kop en schouders uit boven organisaties uit andere branches. Ruim acht op de tien softwarebedrijven hebben het beter gedaan en 68% zegt dat dit een gevolg is van de coronacrisis. In het voorjaar van 2020 is iedereen massaal op afstand gaan werken en consumeren, en daarmee heeft digitalisering een grote vlucht genomen.
De grootste verliezers zijn de media (33%), de reis- en toerismebranche (19%) en restaurants (18%). Toch deed niet iedereen in deze sectoren het slecht.
“2020 was een uitdagend jaar, maar de impact van de pandemie werd binnen de sector niet overal hetzelfde ervaren. Want hoewel het nieuws zich vooral richtte op de vele verliezers in het segment, waren er echter ook veel winnaars”, stelt Mark Billige, co-CEO van Simon-Kucher.
Een belangrijke vraag, volgens Billige, is wat bij de goedlopende bedrijven nu precies een rol heeft gespeeld in de verbeterde marges, en hoe duurzaam deze verbeteringen zijn. Uit de bevindingen komt naar voren dat de belangrijkste aanleiding voor verbeterde marges de enorm toegenomen vraag (45%) en verlaagde kosten (34%) vormden. Slechts 21% voerde prijsstijgingen als belangrijkste factor voor hogere marges op.
Hieruit concludeert Simon-Kucher dat pricing op dit moment een ondergewaardeerde tool vormt voor bedrijven, die op zoek zijn naar manieren om zich door de turbulente economie en de verwachte inflatiedruk heen te slaan.
Wereldwijd is meer dan twee derde van de ondervraagde organisaties van plan om hun prijzen enkel in lijn met de inflatieontwikkelingen te verhogen. Daartegenover is 22% van de respondenten helemaal niet van plan prijsverhogingen door te voeren.
In ons eigen land verwachten negen van de tien bedrijven de prijzen dit jaar in lijn met de inflatie of harder te laten stijgen. Daarmee worden de prijzen in Nederland vaker verhoogd dan in de rest van de wereld (68%). Ook het aantal bedrijven dat de prijzen harder laat stijgen dan de inflatie is in Nederland groter.
Volgens Simon-Kucher is het voor bedrijven dit jaar belangrijk om aandacht te schenken aan hun pricingstrategie. Door de grotere zorgen rondom de stijgende inflatie en hogere kostprijzen – vooral voor partijen die afhankelijk zijn van grondstoffen – kunnen marges mogelijk teruglopen.