BMC ondersteunt Valkenswaard bij herijking visie cultuureducatie

17 mei 2021 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel

De gemeente Valkenswaard zal samen met experts van BMC zijn visie op cultuureducatie gaan herijken.

In 2020 presenteerde het Brabantse Valkenswaard – dat ruim 31.000 inwoners heeft – zijn beleidsnota voor cultuur. Hierin kwam cultuureducatie naar voren als een van de speerpunten. Derhalve wil Valkenswaard nu zijn visie op cultuureducatie gaan herijken.

“De gemeente gelooft in de brede ontwikkeling die cultuureducatie biedt en zet in op een breed bereik hiervan”, zegt Gitta Luiten van het BMC Cultuur & Erfgoed-team. Samen met haar collega Jurjen Weemstra zal ze de komende maanden Valkenswaard gaan ondersteunen bij het ontwikkelen van de nieuwe visie. 

Gitta Luiten and Jurjen Weemstra - BMC

De twee adviseurs zullen onder meer in gesprek gaan met verschillende partijen uit de culturele sector van Valkenswaard, waaronder de Cultuurraad van de gemeente. Deze brengt, “gevraagd en ongevraagd”, advies uit over het lokale cultuurbeleid aan het college van burgemeester en wethouders. 

Daarnaast spreken Luiten en Weemstra ook over cultuureducatie met de vele verengingen die Valkenwaard rijk is en met zijn culturele instellingen – zoals Het Valkerij en Sigarenmakers Museum, het Nederlands Steendrukmuseum, de plaatselijke bibliotheek en theater De Hofnar. 

Uit deze gesprekken moet onder andere naar voren komen wat binnen de cultuureducatie van de gemeente kan blijven zoals het is. Ook moet duidelijk worden wat de knelpunten zijn, wat nog beter kan en waar op dit vlak in Valkenswaard de kansen liggen. “Voor 1 juli zal BMC een herijkte visie presenteren”, laat Luiten weten. 

Aan de hand van deze visie wil de gemeente bepalen wat de nieuwe rol wordt van haar Centrum voor Muziek en Dans (CMD). In Valkenswaard speelt het CMD een grote rol in de buiten- en binnenschoolse kunst- en cultuureducatie. “Er ligt hier al een mooie basis, maar deze wil de gemeente borgen, uitbouwen en op een hoger plan brengen”, aldus Weemstra.