Gitta Luiten keert bij BMC terug naar haar roots in de cultuursector

11 februari 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

BMC heeft een nieuwe partner en leider voor zijn Cultuur & Erfgoed-praktijk. Gitta Luiten, in het verleden door Opzij uitgeroepen tot de ‘machtigste vrouw in de cultuursector’, neemt het stokje over van Marco van Vulpen, die aan BMC verbonden blijft.

Gitta Luiten brengt een uitgebreide staat van dienst in de cultuursector en de bredere publieke arena mee naar BMC, waaraan ze zich per 1 april als partner heeft verbonden. Momenteel is ze als wethouder actief voor de gemeente Hardenberg, waar ze de thema’s werk en inkomen, onderwijs en educatie, kunst en cultuur, welzijn en beheer openbare ruimte in haar portefeuille heeft.

Ze bekleedt de rol van wethouder sinds de verkiezingen van 2018, en maakte sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 deel uit van de raad. Daarvoor was ze consultant bij LawsonLuiten en politiek adviseur van Rick van der Ploeg, die tijdens het Kabinet Kok II staatssecretaris was voor cultuur en media.

Gitta Luiten, Partner, BMC

De cultuursector vormt echter de rode draad in haar loopbaan. Als directeur van de Mondriaan Stichting stond ze elf jaar aan het hoofd van één van de meest prominente subsidiefondsen in Nederland, dat jaarlijks vele miljoenen aan ondersteuning biedt aan beeldende kunst, vormgeving en cultureel erfgoed.

Luiten speelde een belangrijke rol in de fusie tussen de Mondriaan Stichting en het Fonds voor Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst (BKVB), dat sinds 2012 door het leven gaat als het Mondriaan Fonds. Vanuit haar rol bij de Mondriaan Stichting gaf ze leiding aan het Overleg Publieke Cultuurfondsen en de Vereniging van Internationale kunstfondsen, en was ze lid van de Visitatiecommissie Publieke Omroep (commissie-Rinnooy Kan).

Na een tijdje weg te zijn geweest uit de cultuursector maakt ze nu haar rentree in het landschap. “Hoewel ik met pijn in het hart afscheid neem als wethouder, keer ik met heel veel plezier weer terug naar de cultuur. Er is geen sector die zo barst van de inspiratie, creativiteit en gedrevenheid”, aldus Luiten.

Bij BMC heeft ze de taak gekregen om de adviespraktijk van het cultuur- en erfgoedteam verder uit te bouwen. Partner Van Vulpen is verheugd met de versterking: “Gitta heeft haar sporen verdiend, zowel in staf- en managementposities bij de overheid als in directievoering bij instellingen. Met haar ruime ervaring in de Nederlandse cultuursector en op ambtelijk en bestuurlijk niveau bij de overheid, past ze uitstekend bij BMC.”

Naast haar rol bij BMC – dat bekendstaat als een leidende adviseur in de kunst & cultuur-branche – bekleedt Luiten verschillende nevenfuncties, waaronder die van voorzitter van de Raad van Toezicht van de Design Academy Eindhoven en als RvT-lid bij Mediamatic in Amsterdam.