5G levert Europa meer dan €100 miljard op tegen 2025

17 mei 2021 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Het investeren van €300 miljard in de Europese telecominfrastructuur kan het continent jaarlijks zo’n €113 miljard aan bbp-voordelen opleveren. Dat blijkt uit een analyse van Boston Consulting Group in opdracht van de European Telecommunications Network Operators Association (ETNO).

De toekomstige wereld is een wereld van 5G – een wereld waarin vrijwel alles geautomatiseerd is, waar drones af en aan vliegen en waar onze levens doordrongen zijn van technologie. In dat tijdperk zijn we echter nog niet beland – en Europa al helemaal niet. Op het gebied van 5G ligt het continent om verschillende redenen flink achter op andere belangrijke markten zoals de VS en China.

“Een gemiste kans”, vinden de onderzoekers van BCG. Het strategy consultancykantoor werd door ETNO ingeschakeld om onderzoek te doen naar de kansen die voor Europa voor het oprapen liggen. Volgens de onderzoekers zullen de bestaande ‘5G-use cases’ richting 2025 goed zijn voor meer 60% van de omzet van de telecomsector.

Naast de omzetpotentie van 5G zijn er ook bredere economische voordelen. Zo zorgt 5G onder meer voor betrouwbare en snelle verbindingen, die een belangrijke drijfveer vormen voor de industriële automatisering. Daarnaast biedt het voordelen voor activiteiten op het gebied van logistiek en tracking, veiligheid en gezondheid en vormt het de motor voor verbonden voertuigen, naast nog tal van digitale voordelen.

Volgens schattingen van BCG zullen de ontwikkelingen op 5G-gebied in de komende vijf jaar jaarlijks zo’n $113 miljard toevoegen aan het Europese bbp. Daarnaast zorgt het voor de creatie van zo’n 2,5 miljoen nieuwe banen.

De verwachte groei zal voor het grootste gedeelte voortkomen uit de zich in een razend tempo ontwikkelende automotive-industrie. 5G zorgt daarnaast voor de noodzakelijke betrouwbare verbindingen voor de vele nieuwe werkplekstructuren en faciliteert werken op afstand. Vooral in de huidige coronatijd zal ook op dit gebied veel groei te verwachten zijn.

Economic benefits of 5G across industries

Andere sterk digitaliserende sectoren zoals nutsbedrijven, transport, de gezondheidszorg en slimme steden zullen ook bijdragen aan de groei van 5G. Op basis van deze groeipotentie concludeert het rapport dat het essentieel is voor Europa om de bestaande drempels weg te nemen, die vooralsnog maken dat het continent nog altijd achterloopt in de 5G-race.

Om van al deze voordelen te kunnen profiteren zijn enorme investeringen nodig. “Tegen 2025 zijn totale investeringen van €300 miljard nodig om zowel gigabit-snelheden te bereiken en de volledige 5G-visie in Europa te realiseren”, zo staat in het rapport.

“Ongeveer €150 miljard zal nodig zijn om in heel Europa breedbandsnelheden van 1 Gbit en sneller te realiseren, via glasvezel naar zowel huizen als kantoren en door middel van 5G FWA. Door de enorme groei van het draadloze dataverkeer – en met het oog op de sterke opkomst van Internet of Things (IoT) – is er nog eens €150 miljard nodig om de infrastructuur te bouwen die de volledige 5G-visie voor consumenten en ondernemingen in Europa mogelijk maakt”, aldus de onderzoekers.

Investments required in European 5G infrastructure

Ze adviseren de Europese Unie ook om een ​​inhaalslag te maken op de VS en China, vooral op het gebied van cloud. Vier grote cloudserviceproviders hebben momenteel bijna 80% van de markt in handen, en geen van hen is Europees. Het opbouwen van een lokale basis van digitale oplossingen zou de weg vrij kunnen maken voor toekomstige groei, zodra de 5G-infrastructuur gereed is.

De conclusies zijn grotendeels in lijn met die van de Cyber Security Raad, een orgaan met leden uit de overheid, het bedrijfsleven en de wetenschap. De raad luidde vorige week de noodklok omdat Nederland de grip dreigt te verliezen op de digitale wereld – onder meer omdat ons land te afhankelijk is van de grote techbedrijven, zowel wat betreft 5G-technologie als de opslag van (gevoelige) data in de cloud.

Het rapport van BCG en ETNO volgt daarnaast kort op de publicatie van een ander onderzoek – van Analysys Mason, in opdracht van Sony Ericsson en Qualcomm. Uit dat onderzoek komt eveneens naar voren dat er door de opkomst van 5G enorme kansen voor het oprapen liggen. Wel verschillen de twee rapporten ten aanzien van de kwantitatieve voordelen die de technologie kunnen brengen en de investeringen die nodig zijn om deze uit te rollen