Cegeka toont zich van beste kant en stort NOW-steun terug

11 mei 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Cegeka heeft zich van zijn beste kant laten zien. Na het bekendmaken van de zeer positieve financiële resultaten heeft het bestuur besloten alle ontvangen NOW-noodsteun terug te storten aan de overheid.

Toen de coronapandemie vorig jaar uitbrak verwachtten tal van partijen in de zakelijke advisering dat hun omzetten en winsten een enorme klap te verduren zouden krijgen. Immers, bij grote onzekerheid schrappen opdrachtgevers doorgaans als eerste hun externe consultants en gedetacheerde professionals.

Van oudsher is Cegeka een IT-dienstverlener, maar in ons land heeft het bedrijf een flinke consultancytak. In april 2020 kocht Cegeka branchegenoot KPN ICT Consulting, waarmee het de beschikking kreeg over zo’n 750 consultants. Het bedrijf vreesde dat de omzet bij deze praktijk fors zou teruglopen en vroeg met het oog op baanzekerheid voor alle collega’s NOW-steun aan bij de overheid.

Cegeka toont zich van beste kant en stort NOW-steun terug

Uitstekend jaar

Bij de bekendmaking van de jaarcijfers afgelopen week bleek dat de groep – Cegeka is actief in tal van Europese landen en heeft een personeelsbestand van meer dan 5.000 professionals, waarvan circa 1.000 in Nederland – een sterk jaar achter de rug heeft.

Dat de software en IT managed services business zou groeien was al verwacht (de sector heeft een forse wind in de rug als gevolg van de coronacrisis), maar nu blijkt dat Cegeka over de hele linie zelfs kan terugkijken op een zeer geslaagde periode.

De omzet steeg met 14% tot €640 miljoen en de operationele winst steeg zelfs met 31% tot €51 miljoen (winstcijfers over Nederland geeft het bedrijf niet prijs). Dit heeft geleid tot het besluit om dankzij de “goede algehele resultaten” alle ontvangen noodsteun weer terug te betalen.

Maatschappelijke focus

De zet sluit volgens het bestuur aan bij de maatschappelijke focus die Cegeka wil hebben. Het besluit is onder de werknemers van het bedrijf goed ontvangen – op LinkedIn hebben honderden medewerkers via posts laten weten trots te zijn op het MVO-beleid van hun werkgever, en sporen andere partijen die onder een vergrootglas liggen aan om hetzelfde te doen.

Over de NOW-steun is momenteel veel discussie, vooral omdat steeds vaker naar buiten komt dat bedrijven die de steun hebben ontvangen die achteraf niet nodig hadden, of deze hebben aangevraagd in ons land ondanks megawinsten in het buitenland.