Vlaanderen gunt raamcontract van €1 miljard aan IT-bedrijven

17 mei 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

De Vlaamse overheid heeft een nieuw megacontract ter waarde van zo’n €1 miljard toegekend aan een groep ICT-dienstverleners bestaande uit Atos, Cegeka, DXC, Cronos en Proximus.

Met meer dan zes miljoen inwoners is Vlaanderen een van de drie belangrijkste regio’s van België, naast het Waals Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het Nederlandstalige Vlaanderen herbergt veel van de belangrijkste economische centra van het land, zoals Antwerpen en Gent, en andere steden zoals Brugge, Leuven en Mechelen.

Om zijn IT-infrastructuur te exploiteren en continu te verbeteren, werkt de Vlaamse overheid samen met een aantal externe IT-leveranciers. Voor IT-inkoop hanteert de overheid daarbij raamovereenkomsten. Reeds in de afgelopen jaren werkte de overheid samen met Proximus en DXC voor IT- en infrastructuurondersteuning. Voor overige, meer gespecialiseerde werkgebieden werkte het met tientallen andere ICT-dienstverleners.

Vlaanderen gunt raamcontract van €1 miljard aan IT-bedrijven

Aangezien de raamovereenkomst met Proximus en DXC begin volgend jaar officieel zal aflopen, besloot de Vlaamse overheid een nieuwe Europese aanbesteding uit te schrijven. Na een due diligence op alle biedingen (er is onder meer gekeken naar prijs, kwaliteit entrackrecord) is uiteindelijk een groep van vijf partijen geselecteerd. De nieuwe raamovereenkomst zal vanaf februari van 2022 ingaan.

De winnaars zijn: Atos, een grote van oorsprong Franse ICT-reus; DXC Technology, het voormalige HP Enterprise (dat begin dit jaar bijna fuseerde met Atos; Cegeka, een Belgische ICT-dienstverlener; Proximus, ’s lands grootste telecominfrastructuur- en services provider; en Cronos, een Belgische IT-dienstengroep. 

Atos is geselecteerd voor integration & cloud- en datacenter-dienstverlening, Cegeka zal werkplekondersteuning bieden, DXC wordt verantwoordelijk voor de mainframe-infrastructuur terwijl Proximus het IT-netwerk zal beheren. Voor het perceel ‘applications’ zijn DXC, Cegeka, Atos en Cronos geselecteerd als preferred suppliers.

Het contract heeft een looptijd van vijf jaar en kan met twee jaar worden verlengd. De totale waarde wordt geschat op €1 miljard, waarmee het van de grootste IT-raamovereenkomsten vormt in de publieke sector in België.